Recept: Superfood Bakad Potatis

(Bildkrediter: Tro Durand)

Låt oss få en sak ur vägen: Jag tror inte riktigt på superfoods. Ja, det finns handfulla övermål av bär, spannmål och andra livsmedel som tycks vara speciellt förpackade med näringsämnen och eventuellt livsförbättrande godhet, men superfood-märket verkar lite förolämpande för alla andra underbara frukter och grönsaker som är också så väldigt läckra och närande.

Jag har dock tagits med bakade potatis på senare tid, och en tanke slog mig: hur skulle du göra den “hälsosammaste” bakade potatis hela tiden? Tungen fast planterad i kinden, bestämde jag mig för att presentera dig med Superfood Loaded Baked Potato. Och vet du vad? Det är faktiskt helt utsökt.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Bakade potatisar har varit en favorit kvällsmat runt här på sistone. Det är så mysigt och tröttande att gräva i en ångande bakad potatis med ugnskräm och fluffig innards. Och när den laddas med rätt sorts påfyllningar kan en bakad potatis också vara en ny och lätt vårmåltid – för att inte tala om ganska hälsosamt, beroende på vad dina personliga hälsomål är. Visste du att en bakad potatis kan ge dig nästan hela din dagliga rekommenderade ersättning för vitamin C, plus en överraskande dos järn?

För min lite dumma övning i superfoods jag letade efter glamorösa bakade potatis toppings som också verkade som om de skulle smaka bra tillsammans.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Grönkål var ett uppenbart val (kokta med kokosolja), och lax, såväl som quinoa och linfrön. Det behövde något krämigt, som ost, men jag är inte medveten om en ost som bara har märkts en superfood (så synd), så jag gick med probiotisk rika yoghurt glammat upp med gurkmeja. Jag lyckades till och med klämma in grönt te och hela saken är toppad med granatäpple arils.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Och vet du vad? Alla dessa saker smaka oerhört bra tillsammans! Lax och potatis är naturliga vänner, och medan kale är lite överdriven idag, kommer jag aldrig sluta äta den. I stället för att använda kokad quinoa som toppning följde jag ledningen till april Bloomfield vid The Breslin i New York City, som serverade en sallad fylld med popped quinoa (mer detaljerade instruktioner här). Det här är ett enkelt, hälsosamt sätt att sätta knäck i någon maträtt; Quinoa blir rostat och skarpt på ett underbart sätt. Granatäpplen frön är söta, saftiga och krispiga, och är på vissa sätt den bästa delen av hela grejen. Tillsammans var det en glad överraskning: även om du inte tror på superfoods är det här en supermåltid.

Receptanteckningar

Du behöver naturligtvis inte göra varje “superfood” toppning för att det ska bli en bra måltid, även om jag personligen rekommenderar att du använder minst yoghurt, kale och poppad quinoa för en god maträtt. Du kan lämna laxen för att göra den vegetarisk, eller hoppa över grönt te marinade för laxen för att göra det snabbare. Grönt te marinade lägger inte till mycket smak, men jag trodde att det bidrog till att hålla laxen särskilt fuktig och öm när rostning.

Det fina är att alla påfyllningar lätt kan göras i den timme som potatiserna lagar mat. Laxen stekas vid samma temperatur som potatisen, och medan den rostar kan du göra kale, yoghurt och andra påfyllningar.

Sist men inte minst kan du göra kale, lax, yoghurt och poppad quinoa före tid, och bara steka och lägg potatisen när du är redo att äta. (Använd mikrovågsugnen för en snabbare tillagningstid, eller starta potatisen i mikrovågsugnen och avsluta i ugnen.)

Superfood Bakad Potatis

Serverar 4

 • 4

  stora bakat potatis, ca 3 1/2 pund

 • Olivolja

 • Salt och nymalt svartpeppar

 • För laxen:
 • 1/2 pund

  lax, helst vildfångad

 • 1/2 tesked

  gröna teblad

 • 2 koppar

  varmt vatten, ca 160 ° F – 170 ° F

 • 1 tesked

  ljus sojasås

 • 1 tesked

  risvinäger

 • För braised kale:
 • 10 ounces

  hackad kale

 • 2 teskedar

  kokosolja

 • 4

  vitlöksklyftor, malet

 • 1

  (1-tums) färsk ingefära, skalad och malet

 • 1

  citron, juiced

 • 2 matskedar

  vatten

 • För yoghurt:
 • 1/2 tesked

  gurkmeja

 • 2 matskedar

  kokande vatten

 • 1 tesked

  lönnsirap

 • 3/4 kopp

  yoghurt

 • För pålägg:
 • 2 matskedar

  vit eller guld quinoa

 • 2 matskedar

  linfrö

 • 1/2 kopp

  granatäpple arils

Att stekta potatisen: Förvärm ugnen till 425 ° F. Rengör potatisarna noggrant och pierce flera gånger med en gaffel. Gnid lätt med olivolja och strö med salt och peppar. Placera i en foliefodrad bakpanna och grilla i 50 till 60 minuter eller tills potatisen lätt kan genomborras med en gaffel hela vägen till mitten. Vänd potatiserna en eller två gånger under bakning.

Att marinera och laga laxen: Torka laxen torr och ta bort eventuella synliga benben. Brätt tebladen i varmt vatten i 5 minuter, dra sedan ut dem och rör såsås och risvinäger in i grönt te. Häll det i en djup skål, till exempel en 8×8 panna och lägg laxen i den, skinn upp. Sätt i kylskåpet i 30 minuter eller tills du är redo att laga den.

Under de senaste 20 minuterna bakar potatiserna, ta bort laxen från marinaden och klappa torr. Stänk lätt med salt och peppar och rosta, skinn ner, i den övre delen av ugnen i 12 minuter eller tills det lätt kan flakas med en gaffel. Ta bort från ugnen, ta bort huden och stek den kokta laxen för servering.

För att göra den braised kanalen: Tvätta den hackade kalken noggrant och klappa torr. Värm kokosnötoljan i en djup sautépanna eller wok tillräckligt stor för att hålla kalen. Tillsätt den malet vitlök och ingefära och laga koka, omrör hela tiden, i 1 minut eller tills doftande. Lägg till kale i stora handfuls, omrörning för att viska ner en handfull innan du lägger till nästa, om det behövs. Strö salt och peppar över kale och rör om. Häll i citronsaft och vatten, täcka pannan och koka i 10 minuter eller tills kale är kokt och ömt men fortfarande tandart. Smak och krydda med ytterligare salt och peppar om det behövs.

För att göra gurkmeja yoghurt: Vispa gurkmejan i kokande vatten och vispa sedan i lönnsirap. Vispa in i yoghurten, se till att gurkmejan är helt omrörd.

För att göra den poppade quinoa: Värm en djup panna över medelvärme. Tillsätt 2 msk quinoa och koka ostörd i 1 minut eller tills du hör en liten pop. Quinoa kommer inte dyka upp som popcorn, men det kommer att studsa i pannan och kärnan kommer att expandera något. Skaka pannan och titta på att alla fröna ska popa lätt och vrida en mörkare gyllene färg. Avlägsna och kyla. Poppad quinoa kan förvaras i en lufttät behållare i upp till 2 veckor.

Att tjäna: Dela en bakad potatis i mitten och topp med gurkmeja yoghurt, kale, lax, poppad quinoa, linfrön och granatäpple arils.

(Bildkrediter: Tro Durand)