Recept: Sukuma Wiki (Afrikansk Braised Kale With Tomatoes)

(Bildkrediter: Tro Durand)

Igår Cambria delade ett familjen recept på afrikansk jordnötsgryta, en festlig maträtt med biff, kryddor och rika jordnötssmör. Den klassiska maträtten för denna måltid – och faktiskt nästan alla måltider i hela östra Afrika – är sukuma wiki, braised greener med en mycket apt betydelse för deras namn! Vet du vad sukuma wiki betyder?

(Bildkrediter: Apartment Therapy)


En måltid i Kenya, med ugali, chapati, en köttgryta och sukuma wiki.

“Sukuma wiki” är en svahili-fras betydelse, beroende på hur du översätter det, “veck-pusher”, “push the week” eller “sträcka veckan”. När jag var i Kenya för två år sedan såg jag kale och collard greens som växte i dammig jord i nästan alla hem. Gröna, fräcka löv prickade med en lapp av mark som hade tillräckligt med vatten i närheten av att bevattna. Hjärta gröna är en häftning av även den mest sparsamma kosten i landsbygdssamfunden i Kenya, Burundi, Tanzania och andra afrikanska länder. De är lättillgängliga, finns i den mest grundläggande trädgården, och så brukar de “sträcka veckan”, när andra varor har slutat eller kött är knappt.

Sukuma wiki finns i många former. Ibland är det mycket kryddat i det indiska influenserade köket i Östafrika. Ibland är det en mycket vanlig och grundläggande maträtt med gröna, med ingenting annat än olja och lite lök att runda ut. Den version som jag åt mest i Kenya hade lök, tomat och smaksättning av kryddor.

Detta kan vara vanlig familjefrisättning i Afrika, till och med en livsstilsmat. Det är vad jag tycker om att tänka på som en “osynlig mat” både där och här, för vanligt att även nämna. Men för de av oss som älskar gröna och äter dem regelbundet, är denna typ av basilikaträtt av enkla gröna ett av byggstenarna i hälsosam nattnätter. Gör det som du vill – njut av smaken och tugga på robusta gröna. Så här gör jag min.

(Bildkrediter: Apartment Therapy)


Sukuma Wiki (Afrikansk Braised Kale With Tomatoes)

Gör 4 portioner

 • 1 pund

  grönkål

 • 2

  medium tomater, ca 1/2 pund

 • 1

  stor vitlök, ca 1 pund

 • 1 matsked

  jordnötsolja

 • 1 tesked

  kummin

 • 1/2 tesked

  koriander

 • 1/2 tesked

  gurkmeja

 • 1 1/2 teskedar

  kosher salt

 • Nymalen svartpeppar

 • 1

  citron, juiced, ca 3 matskedar

Haka kale i grova 1-tums bitar, inklusive revbenen. Grovhacka tomaterna. (Om så önskas, boka ca 1/4 kopp färska tomater för garnering.) Skala och tär i löken.

Värm oljan i en stor, djup kruka eller en stor wok. När det är varmt tillsätt löken och koka i ca 8 minuter över medelhög värme, rör om ofta. När löken blir mjuk, rör i kummin, koriander och gurkmeja. Rör i tomaterna och koka i ca 2 minuter.

Tillsätt grönarna en handfull åt gången, omrör hela tiden för att belägga dem med lök, olja och kryddor. När de har tillsatts, strö saltet och en generös mängd fräsch paprika över dem och rör om.

Häll i 1 kopp vatten. Täck krukan och vrid värmen ner till medium. Koka i 10 till 20 minuter, eller tills gröna är ömma efter din smak. (Jag gillar mina ganska tandiga, så jag lagar dem bara i ca 10 minuter.)

Ta av locket, stäng av värmen och kasta grönsakerna med citronsaften. Servera varm, garnerad med extra tomat, om så önskas.