Recept: Stovetop Steam-Fried Gröna Bönor och Svamp

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Gröna bönor har tjänat sin plats som obligatorisk Thanksgiving grönsak av goda skäl – de är läckra, barnvänliga och lätt att förbereda. Vare sig ångad, rostad eller vikad i en krämig gryta, är chansen att de är på din semestermeny. Prova en ny metod i år och ångkok dina gröna bönor med skalor och svampar. Enkelt men oväntat, det är en vegetabilisk maträtt som kommer att glädja även de pickiest äterna.

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Ångstekning kan låta vara komplicerat, men det är egentligen bara ett snabbt sätt att få grönsaksmedel på spisen utan massor av extra olja. De gröna bönorna kastas in i en stekpanna med sauterade svampar och sjalottor, sedan doused med tillräckligt mycket buljong för att ånga dem igenom. De lagar mat i bara 10 minuter och vilar sedan för ytterligare fem. du vill ha bönorna att vara ömma och kokta genom – precis förbi det knalliga scenen.

Dessa gröna bönor är ett så bra, nytt alternativ till en gryta, och de är fulla av smak, staplade höga med salta svampar och sjalottor. De serveras bäst av kaminen, men du kan hålla dem varma i en långsam spis eller varm ugn (tätt täckt) om det behövs. Låt inte dina gröna bönor luddas i mer än en timme, eftersom de tenderar att vissna lite när de lämnas för länge.

Testerens anteckningar

Om du letar efter ett lättare alternativ till en Thanksgiving Green Bean Casserole, titta inte längre. Du får samma lök-y-smak från skaloterna och en extra dos av smaklöshet från svamp, och eftersom allt inte är täckt med gräddsås kan du faktiskt smaka de gröna bönorna.

Gröna bönor kommer att mörka i färg efter att de är kokta, så samtidigt som du kan sauté svampen och skaloterna i förväg, sluta laga de gröna bönorna i sista minuten.

Christine, November 2015

(Bildkredit: Melissa Ryan)


Stovetop Steam-Fried gröna bönor och svampar

Serverar 6

 • 1 matsked

  olivolja

 • 1 matsked

  Smör

 • 3

  stora skallar, skivad tunt

 • 8 ounces

  cremini eller knappsvampar, skivad tunt

 • 1/4 tesked

  salt-

 • 1 1/4 pounds

  gröna bönor, stamändar trimmade

 • 1/4 kopp

  kyckling, kalkon eller vegetabilisk buljong

Värm oljan och smöret i en stor stekpanna över medelhög värme, virvla runt den för att belägga pannan. När smöret är helt smält och har slutat skumma, lägg till sjalotten, svamp och salt. Sauté tills all sin vätska har avdunstat från svampen och de börjar brinna, ca 10 minuter.

Tillsätt de gröna bönorna i pannan och rör om jämnt fördela skaloterna och svamparna. Häll buljongen över grönsakerna och täcka pannan. Låt koka, täckt, tills det är nästan ömt, ca 10 minuter. Stäng av värmen och låt stå, fortfarande täckt, i ytterligare 5 minuter.

Servera de gröna bönorna i en serveringsrätt eller grunt skål, häll alla svampar och sjalocker över toppen.

Receptanteckningar

Håll de gröna bönorna varma i en långsam spis eller täckt maträtt i en varm ugn i upp till en timme.

Smakvariationer: Grundläggande gröna bönor är vad som förväntas för semestern, men för weeknights kan du klä upp denna maträtt med andra smaker. Lägg till italienska kryddor till svampen och sjalotten för en herbed version, eller tillsätt sesamolja och sojasås för en asiatisk twist.