Recept: Spicy Butternut Squash och Sorghumssallad med russin och Pepitas

Vi trivs bra i tiden på året när matlagning och bakning är på allas radar. Förra året runt denna tid blev jag så upptagen i planeringen av våra semestermenyer att jag började förlora inspiration för enkla, dagliga höstlagar och jag har lovat att inte låta det hända denna säsong. Det bra med den här varmkryddade, näringsrika kornsalladen är att den fyller båda rollerna: varje dag (eller huvud) maträtt samt en vacker tävling för semesterbordet.

Ingredienserna för denna sallad är relativt rakt framåt, men kanske har du ännu inte försökt sorghum? Sorghum är en av mina favoritkorn att laga med just nu.

Vitt vuxet i Afrika och delar av Asien, blir detta glutenfria korn alltmer populärt tack vare sin imponerande näringsprofil, mild jordgubbsmak och stor hjärtlig konsistens – den är perfekt för kallare-väderrecept. Det absorberar smaker väldigt bra, så jag tenderar att byta sorghum i kornrätter som har en intressant dressing eller en sås. Använd gärna sorghum när det krävs ett starkt korn, som farro, korn eller vetebröd. Eftersom det ser ut som om israelsk couscous, gör det ofta folk som byter också.

Den enda nackdelen? Sorghum tar 55 till 60 minuter att laga mat, så planera framåt – eller laga det av dagen innan.

Nu när vi har pratat sorghum, har jag upptäckt ett knep för att laga butternut squash som kommer att visa sig vara en stor hjälp här: Det innebär inte att peeling eller fussing. Jag vet att många av er sofistikerade kockar och det är möjligt att du redan gör det här – men om du är som jag och det här är en ny uppenbarelse, delar jag.

Många recept kräver att du skalar squashen innan du lagar mat, vilket kan vara lite svårt. Då frågar de att du halverar squashen och kuben som jag tycker är lika svår. Om du å andra sidan bager den halverade squash först, glider huden nästan rätt och det är mycket lättare att skära och kubbar. Detta var lite av en fallspelare för mig.

Den sista saken att notera om denna sallad innan man går i köket och ger det ett steg: tidpunkten. Sorghum tar ungefär en timme och squashen tar 35 till 40 minuter. Eftersom du vill servera salladen varm, jobba bakåt från när du vill servera den. Jag lägger vanligtvis sorghumet på spisen och låt det laga mat i ca 25 minuter innan du börjar squashen. Du kan också laga sorghum i förväg och uppvärma den när squashen kommer ut ur ugnen. Jag värmer i allmänhet över låg värme på spisen. du måste lägga till lite vatten (3 matskedar eller så) för att förhindra att det klibbar i botten av pannan.

Vi äter denna sallad för en energiserande lunch eller som en rätter med kyckling eller fläsk. Jag tror att det skulle vara bra med en mild fisk också – och jag är säker på att det skulle vara en skenare på semesterbordet. Jag ser fram emot att höra hur du bestämmer dig för att servera den den här säsongen.

→ Var hittar man Sorghum: Sorghum från Bobs Red Mill

Spicy Butternut Squash och Sorghumssallad med russin och Pepitas

Serverar 8

För salladen:

2 koppar okokt sorghum


4 koppar vegetabiliskt lager med låg natriumhalt


2 koppar vatten


3/4 kopp pepitas


1 medium butternut squash (ca 2 pounds), halverad i längdriktningen och avsågad

Extra virgin olivolja

1 1/2 tsk malda koriander


1 tesked kummin


1/2 tesked kanel


1 1/4 tsk kosher salt, plus mer att smaka


3/4 kopp hackad persilja


1/3 kopp russin

Salt och nybakad peppar

För förbandet:
3 msk extra jungfruolja

1 msk sherry vinäger


3 matskedar apelsinjuice


2 tsk honung


1 liten skalot, finhackad (ca 1 hällande matsked)

För att laga sorghum, kombinera sorghum, vegetabiliskt lager och vatten i en medium potten. Koka upp, minska värmen, täck och koka i 60 minuter, eller tills kornen är ömma och bara har börjat sprida sig. När du är färdig med matlagning, töm bort eventuell kvarvarande vätska.

Medan sorghum kokar, steka pepitas och squash. Värm ugnen till 350 ° F. Skaka pepitas i 5 till 7 minuter, eller tills doftande. Lägg till 1/2 kopp pepitas för salladen och reservera de resterande 1/4 koppen för toppningen.

Öka ugns temperaturen till 375 ° F. Lägg squash ut på en stor bakplåt och drizzle med tillräckligt med olja för att helt täcka köttet. Strö med salt och nymalt svartpeppar och grilla tills det är ömt, ca 35 till 40 minuter. Lägg åt sidan tills den är tillräckligt cool för att hantera, skär sedan försiktigt bort mjukad hud och skär varje squashhalv i 1-tums kuber.

För att montera salladen, sked den varma sorghum i en stor serveringsskål. Tillsätt koriander, kummin, kanel och salt och rör om tills kryddor är helt integrerade i kornblandningen. Sked squashen, 1/2 kopp pepitas, persilja och russin över sorghum och rör om för att kombinera.

Torka ihop i olivolja, sherryvinäger, apelsinjuice, honung och skalot i en liten skål. Häll över den varma sädssallan och kasta väl.

Smaka med ytterligare salt och peppar om så önskas. Servera varma, med resterande 1/4 kopp pepitas utspridda på toppen.

Receptanteckningar

  • För detta recept kokar jag kornen med hjälp av en del grönsaksbuljong och delvatten. Du kan säkert använda alla buljonger eller allt vatten – jag gillar precis den lilla extra smak som partiell buljong ger.
  • Medan sorghum kan tyckas tillräckligt ömt vid 50 minuters kokktid, kommer kornen faktiskt att absorbera kryddor och dressing bättre om du lagar dem tills de är något spridda öppna – ca 60 minuter. Om du drar dem på 50 minuter, kommer förbandet bara att laga i botten av skålen istället för att blötlägga i kornen för smak.

(Bilder: Megan Gordon)