Recept: Spaghetti med Mascarpone, Meyer Citron, Spenat och Hasselnötter

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Vi hade två möten med mascarpone ost i pasta nyligen. En såg denna tagliatelle med spenat, mascarpone och parmesan över på Jamie Olivers hemsida; den andra var på gång i slutet av en brittisk matlagningshow där värden gjorde mascarpone-citronspaghetti. (Vi känner av ett engelska tema.)

Detta är vår version, som lånar lite från båda men har den ljuka smaken av Meyer citron plus rostade hasselnötter, som visade sig vara den bästa ingrediensen av alla.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Mascarpone är en mjuk, scoopable, söt ost (inte socker söt, men mild och mjölkaktig med bara den minsta biten av tang). Meyer citronen har samma kvalitet: sötare än en vanlig citron men fortfarande tårta. De gör en stor sås tillsammans, lättare än en typisk krämsås men fortfarande silkeslen och rik.

Hasselnötterna var ett sista minuttillägg. Vi gjorde denna pasta en gång utan dem, och vi testade även ett par bitar med nötterna som ströks ovanpå innan vi dumpade hela partiet i pannan. De förhöjde verkligen denna maträtt till något speciellt, enligt vår mening, genom att lägga till en annan konsistens och smak.

Vi störde inte förkokning spenat. I stället kastade vi den med den varma pastaen och såsen och tillsatte en liten bit pastavatten för att hålla blandningen lös medan vi fortsatte att värma den över en låg låga. Spenaten vilts på nolltid. Faktum är att hela skålen inte tar mer än 15 minuter att dra ihop.

Testerens anteckningar

Första gången jag gjorde denna maträtt var fyra år sedan. Jag hade vänner hemifrån besökt mig i Italien för lite och jag var ivrig att hälsa dem med en show-stop måltid. När våren var precis på kusp ville jag göra något som kände mig friskt men fortfarande tröstande nog för de livliga dagarna vi hade i norra Italien. Detta recept sjungit till mig, med att det inkluderades hasselnötter, som var rikliga där jag bodde. Det blev en succé och ett underbart minne – av gamla vänner med mig en stund på ett främmande ställe som delade en festmåltid.

  Vad är några bra sätt att laga bananpeppar?

År senare är detta en maträtt jag fortfarande längtar på den här tiden av året. Det är sofistikerat men ändå väldigt enkelt att göra – det perfekta valet för en middagsfest eller bara en mid-week måltid som du vill känna en liten bit mer speciell. Jag uppmanar dig att följa receptet som det är. Vissa kanske vill kasta vitlök i eller lägga till en flaska röd paprika flingor, men försök att låta ingredienserna här tala för sig själva – de vill och kommer att wow dig. Det är också mycket värt att söka upp en Meyer-citron här (Trader Joe’s bär dem!), Som jag tycker det gör skillnad; De känsliga blommorna, söta anteckningar som citrusen hjälper till, sätter denna maträtt på en annan nivå.

– Sheela, april 2018


Spaghetti med Mascarpone, Meyer Citron, Spenat och Hasselnötter

Serverar 2 som huvudrätt

 • 1/2 kopp

  mascarpone ost

 • Fint riven del av 1 medium Meyer citron

 • Juice av 1 medium Meyer citron (ca 3 msk juice)

 • 1/2 tesked

  kosher salt

 • 1/4 tesked

  nyskalad muskotnöt

 • Nymalen svartpeppar

 • 8 ounces

  torr spaghetti

 • 5 koppar

  löst packad baby spinat eller grovhackad vanlig spenat

 • 1/2 kopp

  hackade, rostade hasselnötter

Ta en stor kruka med vatten för att koka och salt generöst. Under tiden lägger du mascarpone, zest, juice, salt, muskot, och några paprika i en liten skål och vispa att kombinera; avsätta.

Tillsätt spagetti i kokande vatten och koka tills al dente. Reservera ca 1/2 kopp pastavatten och töm sedan pastan.

Återställ pastaen till potten över låg värme. Rör i mascarpone sås. Tillsätt spenat och kasta så att spenaten börjar vilda. Lägg ungefär hälften av det reserverade pastavattnet (mer om nödvändigt) för att hålla såsen lös men inte för vattnig. Fortsätt att laga mat och koka tills spenaten är kokt. Tillsätt hasselnötterna och rör om att kombinera. Servera omedelbart.

Receptanteckningar

Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 3 dagar.