Recept: Sötpotatis Braised med Rosemary & Milk

Ta en titt på denna stora röra av söta potatisar – alla klibbiga, orange och brunade. Det här är de bästa sötpotatis jag har gjort under en lång tid, men det råkade också vara det enklaste.

Jag lagade dessa söta potatis ganska snabbt, precis innan jag kastade en hel massa kycklinglår på grillen. Jag födde en liten folkmassa på sex, och jag letade efter god mat! Jag hade inte tid att steka potatisen, så jag skalade dem och skivade dem ganska tunt och sedan bruna dem i en stekpanna med olivolja. Jag vände värmen ner och tillsatte vitlök och rosmarin, sedan en halv kopp mjölk. På gick omslaget och jag simmade dem tills de var ömma.

Resultatet var ömma sötpotatisskivor, infuserade med vitlök och rosmarin och en klibbig, garlicky sås av reducerad mjölk. Middagsmassan kunde inte få nog av dem; de kom tillbaka för mer! Det här är definitivt min nya go-to-metod för att laga söta potatisar; det smälter bara dem med så mycket smak.


Söta potatis Braised med Rosemary & Milk

Serverar 6

 • 4

  stora söta potatisar, mellan 3 och 4 pund

 • Olivolja

 • Kosher salt och nymalt svartpeppar

 • 4 kryddnejlika

  vitlök, skalad och malet

 • 1

  (4 tum) stjälk fräsch rosmarin

 • 1/2 kopp

  mjölk

Skala sötpotatisen och skär i halv längd. Skär varje halv i halvmånskivor ca 1/4 tum tjock.

Värm en stor sautépanna över medelhögt och drizzle i en liten olivolja. När oljan är het, lägg till den söta potatisen och strö rikligt med salt och peppar. Koka i ca 5 minuter utan omröring eller vändning. Stryk den rosmarinstjälken i sina löv och hugg dem fint. Vänd sötpotatisskivorna över och tillsätt vitlök och rosmarin. Vrid värmen till medium låg och koka i ytterligare 5 minuter.

Häll i mjölken, sätt till en simmer och täck om pannan. Koka i 10 minuter, eller tills sötpotatis är bara ömt. Ta av locket och låt mjölken minska tills det är en tjock, klibbig beläggning på sötpotatisen.

Smak och tillsätt ytterligare salt och peppar om det behövs. Servera med grillad eller grillad kyckling, eller allt i sig med några bitar bra bröd och en grön sallad.

Fler sötpotatisrecept från Kitchn

Bilden ovan, vänster till höger:
• Sweet Potato and Sage Gratin
• Sötpotatis och karamelliserade lökar
• Sweet Potato Sformato

(Bilder: Tro Durand)