Recept: Sötmorgonpotatis med yoghurt, lönnsirap och nötter

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

Jag kom nyligen över ett riktigt gammalt receptpost som jag skrev om att ha en sötpotatis till frukost, och jag märkte datumet: Maj 2006, vilket gav mig ungefär fyra och en halv månad gravid då. Min mamma var i stan för att hjälpa mig med ett projekt, och en dag gjorde hon mig frukost ur en kvarvarande sötpotatis med yoghurt.

Med tanke på mina omständigheter vid den tiden – gravid, famished och överarbetad – trodde jag att jag skulle återkomma till denna sammansättning för att se om det fortfarande var så bra som jag kommer ihåg i det unika och kompromissade tillståndet. Smakminnena ljuger inte.

Naturligtvis finns det oändliga variationer i denna mix. Receptet som skrivet kräver en toppning av hackade nötter, men vem ska stoppa dig från att sätta på vinbär, skivad banan, bär, granola, sesamfrön … se var jag tar det här?

Bäst av allt kan du förbereda potatiserna och rädda dem i kylskåp på morgonen, skära din förberedelsestid till cirka fem minuter. (Det spelar ingen roll hur trött, hungrig eller gravid du är – det är en välsignelse.)

(Bildkredit: Dana Velden)

Sweet Morning Potato

Serverar 1

 • 1

  sötpotatis eller yam, skrubber och torkas

 • 1/4 kopp

  vanlig eller vanilj yoghurt

 • 1 matsked

  ren lönnsirap

 • 2 matskedar

  hackade nötter (valnötter, cashewnötter, mandlar, etc)

Värm ugnen till 375 ° F. Pierce den sötpotatis flera gånger med en gaffels tandar. Placera sötpotatisen inuti en lös foliefolie. Baka tills anbudet är genomborrat med spetsen på en paringskniv, 40 till 50 minuter. Ta bort dem från ugnen och låt dem svalna nog att hantera.

Förhandspip: En eller flera sötpotatis kan kokas i förväg och hållas kyld i ca 5 dagar. Se Receptanmärkningar för återuppvärmningsanvisningar.

Öppna sötpotatisen över toppen, skjut köttet något så att det stiger ut ur huden. Sked på yoghurt, sedan sirap. Strö med nötter och servera.

Receptanteckningar

För att värma en förkokt sötpotatis, placera den i en mikrovågsugn på medelhög i 1 minut, därefter ytterligare 10 sekunders steg om det behövs, eller värm det i en ugn eller brödrost på 375 ° F i 5 minuter.

Detta recept publicerades ursprungligen i mars 2014.