Recept: Soba Nudelsoppa med svamp och Chard

(Bildkrediter: Erin Alderson)

Jag äter oundvikligt för mycket under semestern, speciellt när jag reser hem till Illinois. På grund av detta tittar jag inte nödvändigtvis på nyåret som en tid att äta friskare, men snarare en välkommen återgång till lättare biljettpris och en lättnad från de tyngre matar jag bara konsumerat. Jag gillar att dra in färska smaker, använd en hel del ingefära och inkludera har många lövgröna grönsaker som jag kan. De flesta gröna är i salladsform, men ibland gör jag en snabb mängd soppa, som denna flexibla, lätt svampkonsoppa med Soba Noodles.

(Bildkrediter: Erin Alderson)

För mig måste jag vara i rätt humör för soppa, och den senaste veckan eller så tror jag att jag har haft en skål varje dag. (Jag skyller också på att vara gravid och känner att man behöver äta 6 + gånger om dagen!) Vädret i norra Kalifornien har också ansträngt detta med under-frysande temperaturer. När jag är i ett soppspår så här byter jag upp det mellan flamsoppa, ostsoppa och buljongbaserade soppor, men mestadels tycker jag att mina soppor är på den lättare sidan men fyllda med smak.

(Bildkrediter: Erin Alderson)

Denna speciella soppa kommer ihop ganska snabbt och är främst smakad av svampen och ingefära. Jag är inte väldigt picky om vilken typ av grönt som används – chard, kale, spenat och bok choy allt fungerar bara bra här. Och medan jag lämnade den som valfri i detta recept, lägger jag en tesked eller två sriracha in med ingefära om jag känner att jag behöver lite spark – det är rätt mängd krydda!

(Bildkrediter: Erin Alderson)


Soba Nudelsoppa med svamp och Chard

Serverar 3 till 4

 • 1 matsked

  olivolja

 • 4 ounces

  skivad baby bella svampar

 • 1 matsked

  malet ingefära

 • 2 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • 1 till 2 teskedar

  Sriracha, valfritt

 • 3 matskedar

  Soja sås

 • 4 koppar

  grönsaksbuljong

 • 4 ounces

  soba nudlar

 • 2 ounces

  strimlad schweizblad, eller andra starka gröna

 • Sesamfrön, för toppning

Värm en medium stockpot över medium låg värme. Tillsätt olivoljan följt av svamp. Koka svampar i 4 till 5 minuter. Rör i vitlök och ingefära (och Sriracha, om du använder), laga mat i ytterligare en minut. Tillsätt sedan i sojasås och rör, skrapa upp några delar av svamp som fastnar på pannan och fortsätt att laga mat i ytterligare 2 till 3 minuter. Svampen bör mjukas.

Mät i buljongen, koka, reducera till en simmer, och tillsätt nudlar och chard. Koka tills nudlarna är ömma, 5 till 6 minuter. Avlägsna från värme och servera med en strö sesamfrön.