Recept: Snabb och snygg fläsk och bönor

(Bildkrediter: Maria Siriano)

Fläsk och bönor, den populära följeslagaren till grillat kött på sommarhällar, behöver inte komma rakt ut ur en burk – det betyder inte heller att torka bönor och timmar med långsam tillagningstid. Med din favoritklipp av härdad fläsk, rökiga melass, burkburk och en hemlig ingrediens, kan du äta krämiga bönor avskallad i en rökig, flätig, söt och salig sås med bara 30 minuter spishällstid. Detta recept är snabbt men bara en snygging – precis som vi gillar det.

(Bildkrediter: Maria Siriano)

Den hemliga ingrediensen till en flätig sås

Traditionella bakade bönor är beroende av stärkelsen från bönorna för att tjockna såsen. I denna snabbkokande version används dock konserverade bönor. Tricket här är att inte tömma vätskan som finns i burken. Denna tjocka, smakrika bönsvätska är ryggraden till den slutliga hjärtliga såsen som vi alla vet och älskar i fläsk och bönor. Medan marinbönor är den traditionella bönen i valet, fungerar cannellini bönor fantastiskt bra och kan ibland vara lättare att hitta.

Välj din fläsk

En liten mängd härdad fläsk är basen av smak i detta fläsk- och bönorrecept, men du har många alternativ här. Rökt bacon, antingen i plåtform eller i skivor, kommer att ge en extra rökig smak till färdig maträtt, men saltfläsk eller pancetta, som inte är rökt, kommer också att ge porky godhet till bönorna. Välj din favorit fläsk – du kan inte gå fel.


Snabb och snygg fläsk och bönor

Går ca 1 1/2 kvarts; serverar 6

 • 1/2 kopp

  tärningslak bacon, tjockskurda baconskivor, saltfläsk eller pancetta (ca 3 ounces)

 • 1/2

  medelgul lök, finhackad

 • 1/2 kopp

  tomatsås

 • 1/3 kopp

  melass

 • 3 matskedar

  äppelcidervinäger

 • 1 1/2 teskedar

  torr senap

 • 1 tesked

  Worcestershire sås

 • 1/4 tesked

  nymalen svartpeppar

 • 3

  (15 ounce) burkar marinblå eller cannellini bönor (dränera inte)

 • Kosher salt

Placera bacon i en 12-tums gjutjärnspanna över medium värme och koka, rör om så småningom tills fettet börjar rinna ut, ca 5 minuter. Tillsätt löken och koka, omrör ibland tills det är ömt, 8 till 10 minuter.

Tillsätt tomatsås, melass, ättika, senap, Worcestershire och peppar. Rör för att kombinera och sätta i en simmer. Tillsätt bönorna och all konserveringsvätskan och sätt till en simmer. Koka, rör om ibland, tills smakerna smälter och såsen tjocknar, 15 till 20 minuter. Smak och krydda med salt efter behov.

Receptanteckningar

Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 5 dagar.