Recept: Slow Cooker Vegetarisk Split ärtsoppa med grillade ostkronor

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Jag växte upp med att äta min mormors delade ärtsoppa, och det är en av de första sakerna jag lärde mig laga när jag flyttade hemifrån. För den här versionen har jag utelämnat en svårare att hitta ingrediens så jag kan göra det utan en resa till en specialaffär!

(Bildkredit: Melissa Ryan)

För mig smakar delad ärtsoppa som hemma. Men när jag försökte replikera vårt familje recept på egen hand hade jag alltid problem med att hitta ett skinkben. Min lokala mataffär skulle bara inte sälja mig skinka eller en skinka. En tacksägelse min mamma packade faktiskt en i sitt bagage för att ta med mig. Jag har försökt göra soppan med rökt skinkhockar, bara för att resultera i en soppa så salt ett pund potatis kunde inte rädda det.

Nu är NYC inte ett öde av specialaffärsbutiker; Jag är säker på att jag kunde hitta en slaktare för att lösa problemet eller köpa en hel skinka och frysa delar. Men jag ville försöka göra denna soppa med ingredienser som jag lätt kunde hämta från min lokala mataffär. Så jag bestämde mig för att prova det utan skinkbenet.

Jag blev förvånad över att finna att denna vegetariska version saknades i smak alls. Långkokande ärter ger den samma flätiga konsistens, och laurbladet och grönsakerna håller traditionella smaker. Serverar det med croutoner lägger till en extra behandling.

Min mormor gjorde alltid sina croutoner i en rostfri stekpanna med mycket smör, och det var mitt jobb att vända varje bit bröd tills den var jämnt brunad. Här skar jag ner på hands-on-tiden genom att göra croutonerna i ugnen. Jag lade till rökt ost för att emulera den rökiga, salta skinkmakten som saknas från den här versionen av soppan. Plus, vem kan motstå minsta grillade ostsmörgåsar?

Testerens anteckningar

Split är är en av mina favorit soppor, och jag blev positivt överraskad över att jag inte heller missade smaken rökt kött lägger vanligen till. Grillade ostkrutonger var också en rolig touch, men om du inte vill övervaka pommes frites kan du bara göra två vanliga grillade ostsmörgåsar och skära dem i små kuber istället för att använda som croutonerna.

Christine, januari 2016


Slow-Cooker Vegetarisk Split Ärtsoppa med Grillade Ost Croutons

Serverar 4

 • För soppen:
 • 1 pund

  torkade gröna delade ärter

 • 1

  liten lök, hackad

 • 2

  medium morötter, skalade och tärningar

 • 2

  selleri stjälkar, tärningar

 • 2 matskedar

  olivolja

 • 2

  laurbladen

 • 1 tesked

  salt-

 • Nymalen svartpeppar

 • 6 koppar

  vatten

 • För croutonerna:
 • 4 skivor

  surdejbröd, skuren i bitar av bitar

 • 2 matskedar

  olivolja

 • 4 ounces

  rökt ost, till exempel Gouda eller mozzarella, skuren i tunna skivor

Placera delade ärtor i ett jämnt lager i insatsen av en långsam spis. Tillsätt lök, morot, selleri, olja, vikblad, salt och krydda med peppar. Lägg till vattnet (behöver inte röra om), täck och koka tills ärterna är mjuka, 5 till 6 timmar på höga eller 8 till 10 timmar på låga.

Rör soppen för att införliva ärterna och buljongen, smaka och krydda med salt och peppar efter behov.

Värm ugnen till broil. Kasta brödet med olivolja i en medium skål. Överför till ett bakplåt och sprida sig i ett jämnt lager. Lägg osten på ungefär hälften av bitarna. Brött bröd tills ost smälts. Sedan smörgåsar ihop och bröts tills de är guldbruna. Servera varma med soppan.

Receptanteckningar

Uppdaterad från ett recept som ursprungligen publicerades november 2010.