Recept: Skillet-Braised Selleri med Dijonsås

(Bildkredit: Oriana Koren)

Jag älskar att hålla en skål selleri pinnar i kylskåpet; de gör ett bra hälsosamt mellanmål och kopplar bra med allt från ranchdips till jordnötssmör och russin. Mina söner kommer alltid att nå för ett färdigt mellanmål, även om det är lika hälsosamt som selleri.

Men ibland går jag inte runt för att skära den, och den kryper till botten av grönsakslådan, förlorad under en hög med gröna och andra produkter. När vi hittar det är selleri lumpigt och obehagligt. Eftersom jag hatar att slösa mat, kom jag fram till en lösning.

Inget behov av att känna sig skyldig mot gummi selleri. Faktum är att du är halvvägs till den mest ömma, krämiga versionen av denna grönsak än. Med en stans matlagning över låg värme och mild uppmuntran till vin släpper selleri glatt sin sötare sida och omvandlas till en elegant rätter, så att du kan dra av om selleri är vid sin skarpaste topp eller den gummisnyggaste värmen. Kickaren här? Ju mer gummiaktig det är desto mindre tid tar det att laga mat.

Vinaigrette denna mat serveras med inspiration av en jag älskade från en nu stängd restaurang i Charleston, South Carolina: La Fourchette. Kocken och ägaren Perig Goulet gjorde en himmelrik bete och purjolökdryckad med sin egen vinaigrette, en med en mycket starkare Dijon-smak än de flesta. Mine håller inte ett ljus till hans – ja, kanske ett ljus med låg låga – men jag går tungt på Dijon, vilket i sin tur ger denna sås en tjockare kvalitet. Jag har älskat Trader Joe’s Dijon senap nyligen för att det är snällt och starkt. Det söta vita vinet i braisen är ett trevligt komplement till senapens spiciness.

  Recept: BBQ Chicken Pizza

Denna rätter påminner mig lite av min mammas pottaxa. Hon kokade det omgivet av lök, morötter och selleri, och de ömma, genomskinliga grönsakerna var min favoritdel. Detta selleri är precis rätt när jag vill ha en varm vegetabilisk maträtt till lunch eller en enkel sida för middag.

Skillet-Braised Selleri med Dijonsås

Serverar 4

 • Olivolja

 • 12 ounces

  selleri revben, trimmad till ca 6 tum (ca 1 huvud selleri)

 • 1

  liten skalot, malet (cirka 3 matskedar)

 • 1 kopp

  kyckling lager för att täcka botten av pannan

 • Splash av sött vitt vin som Riesling eller vermouth

 • 2 höja matskedar

  Dijon senap eller kornig Dijon senap

 • 2 matskedar

  balsamisk eller rödvinäger

 • 2 matskedar

  citron juice

 • 1/2 kopp

  extra virgin olivolja

I en stor stekpanna värm olivolja över medium låg värme. Tillsätt selleri och laga 1 till 2 minuter och vrid en gång. Lägg till malet skalot, lager och ett stänk av vitt vin eller vermouth.

Torka på pannan och låt sakta på lågt i ca 20 till 30 minuter, eller tills selleri är genomskinligt och gaffel-anbud.

Medan selleri kockar, gör vinaigrette (som är tjockare än en traditionell och mer som en sås). Vispa tillsammans Dijon senap, ättika och citronsaft.

Ta bort selleri från pannan och överför till plattor. Spänn upp brödvätskan. Tillsätt skaloterna i förbandet. Rör i 1/2 kopp extra jungfruolja. Drizzle selleri med sås och servera.

Receptanteckningar

Det kommer att finnas kvarsås – lägg till mer olja och ättika för att lätta upp det för att klä av sallad eller spara till senare.

När du spänner ut skaloterna, spara din brödvätska och använd den som en bas för soppa nästa dag.