Recept: Seared lax med soja, scallions och ingefära

(Bildkrediter: The Woks of Life)

Kommer från en kantonesisk bakgrund på min fars sida, är jag inte främmande för skaldjursrätter som medför stora mängder skalvar och ingefära. Det är absolut en av de bästa smakkombinationer som man känner till.

Traditionellt görs hingstar och ingefära ofta till pasta med olja och salt och serveras med kyckling, eller stekas med räkor, hummer eller krabba. Men en av de vanligaste applikationerna av Scallion-Ginger Magic är en maträtt med perfekt ångad hel fisk smederad med en soja soja, visade skalser och karamelliserad ingefära. Serveras vid varje kantonesisk bankett och många familjen middagstabell, var denna maträtt den främsta inspirationen för detta recept.

Jag älskar att laga lax under veckan, för det är så lätt att göra. Vi handlar om att spara tid i köket när det gäller dessa veckodagsrecept. Jag brukar bara krydda den med salt och peppar och sear den i en gjutjärnspanna.

(Bildkrediter: The Woks of Life)

Men om du vill ha något speciellt, kan du sätta den krispiga laxen över en säng med ångad ris och ta fem minuter för att gå det enda extraet med att göra så mycket av sojabönor, scallion, ginger sås jag pratade om. Skedade över fiskens topp med lite hackad koriander? Det finns inget bättre.

När vi var barn skulle min syster och jag bara blanda såsen med en skål med ris och inhalera det praktiskt taget. Var inte orolig om du tycker att du gör detsamma.

(Bildkrediter: The Woks of Life)


Seared lax med soja, scallions och ingefära

Serverar 4

 • 4

  laxfiléer (6 uns varje)

 • Salt och peppar

 • 3 matskedar

  vegetabilisk olja, uppdelad

 • 3 matskedar

  fin julenad färsk, skalad ingefära

 • 3

  scallions, fin julienned

 • 3 matskedar

  vatten

 • 3 matskedar

  Soja sås

 • 1/2 tesked

  strösocker

 • 1/4 kopp

  hackade färska cilantroblad

 • Ångat ris, för servering

Torka laxen torr med en pappershandduk och krydda lätt på båda sidor med salt och peppar.

Värm 1 matsked av oljan i en gjutjärnspanna över medelhög värme. Lägg till laxen och sear tills den når din önskade doneness, ca 2 till 4 minuter per sida, beroende på tjockleken på dina filéer. Överför till en serveringsplatta.

Tillsätt återstående 2 matskedar olja till pannan. Tillsätt ingefära och koka tills det är brunat. Tillsätt skallrosorna och koka i 30 sekunder mer. Tillsätt vattnet, sojasås och socker och rör om tills sockret smälts. Häll såsen över laxen och strö med korianderna. Servera med ångat ris.

Receptanteckningar

Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 2 dagar.

Besök The Woks of Life Online

För mer recept, roliga anekdoter, och ett brunn av råd om kinesiska matlagningsmetoder och ingredienser, kolla in The Woks of Life. Du kan också följa Leung-familjen på Pinterest, Facebook, InstagBagge, och Twitter.