Recept: Scalloped potatis med lök och cheddarost

Oktober sparkar officiellt av komfortmatssäsongen (i mitt hus åtminstone), och dessa ostliknande skulpterade potatis är ett dekadent sätt att välkomna på hösten. Även om du lagar mat för två, finns det inget bättre än att ha en panna av dessa att beta, oavsett om det är frukost eller middag under hela veckan.

Scalloped potatis är det amerikanska namnet för potatoes gratiné. Jag har alltid känt att den franska versionen verkade lite “snygg” om du vet vad jag menar – läcker, missförstår mig inte, men bäst reserverad för speciella tillfällen. Scalloped potatis, å andra sidan, verkar lite mer “varje dag”. (Kanske beror det på att, precis som många människor i min ålder, jag antagligen först stötte dem direkt från en låda.)

Naturligtvis finns det miljontals variationer på receptet, men de består vanligtvis av lager av skivad skivad potatis badad i en tjock sås mjölk eller grädde. Massor av variabler kommer till spel (mjölk eller grädde, parmesan eller Gruyere, färska örter eller ej) men det är verkligen allt som kommer till kockens preferens. Det roliga är att hitta ut!

Både bakat potatis, som ryssar och kokande potatisar, som Yukon Gold, arbetar i dessa typer av recept. Bakat potatis är lågt fukt, vilket betyder att de inte kommer att hålla sin form såväl som andra typer men alla deras stärkelser kommer att bidra till att skapa en tjock, silkeslen sås. Kokande potatisvilja håller lite bättre under bakning och förblir mer fast. Jag säger bara att använda vad du har till hands eller vad du vet du gillar.

När det gäller att laga potatisen, kräver vissa recept att baka dem långsamt, men jag föredrar att para-potatiserna på spisen innan de går i ugnen vilket gör att potatiserna kryddas jämnt överallt. Du kan använda vatten, lager, mjölk eller grädde, eller någon blandning av de två till parbolla potatisen. (Ibland läggs mjöl också för att tjockna såsen. Jag använder den inte i detta recept, men jag kanske hade använt kokande potatis eller ville eliminera den tunga kräman.)

Scalloped potatis är definitivt ett recept värt att hålla i din arsenal, speciellt för dem för nätter när du förtjänar en extra speciell behandling. Dessa är scrumptious serveras varma från ugnen men jag tror att de blir ännu bättre när de svalnar. Faktum är att jag faktiskt föredrar dem kokta och uppvärmd nästa dag!


Scalloped potatis med lök och cheddarost

Serverar 6 till 8

 • 2 matskedar

  osaltat smör

 • 1

  medellök, tunt skivad

 • 4 koppar

  helmjölk (eller 2 koppar mjölk och 2 koppar vatten)

 • 2 till 3

  vitlöksklyftor, krossade

 • 1 hälla tesked

  Dijon senap (eller torra senap pulver)

 • 2 1/2 pounds

  (ca 6 medium) bakat potatis, skalade

 • 1 1/2 koppar

  riven cheddarost, uppdelad

 • 3/4 kopp

  tung grädde

 • Kosher salt och nymalt svartpeppar

Förvärm ugnen till 375 ° F. Smörj lätt en mellanstor (1-1 / 2 till 2 kvart) gratin eller bakfat.

Smält smöret i en stor nederländsk ugn över medelvärme. Tillsätt lök och sauté tills mjukat, ca 5 minuter. Tillsätt mjölken (eller mjölken och vattnet), vitlök och Dijon senap och sätt till en mild koka över medelvärme. Lägg till en generös mängd salt och peppar.

Samtidigt skär potatiserna till 1/8 tum tjocklek, med en matprocessor eller mandolin för jämn tjocklek. (Skölj inte potatis.) Lägg potatisarna i mjölken och låt dem simma tills potatiserna är nästan anbud – de borde fortfarande ha lite motstånd när de knäckas med en paringskniv – cirka 10 minuter.

Använd en slitssked, överför hälften av potatis och lök till bakfatet. (Kassera mjölken eller spara för en annan kulinarisk användning.) Säsong generöst med salt och peppar och topp med 3/4 kopp cheddarost. Täck med resterande potatisblandning, krydda igen med salt och peppar och topp med resterande ost. Häll grädden jämnt över potatis och ost.

Baka tills skarpa och gyllene på toppen, 50 minuter till 1 timme. Låt svalna i minst 10 minuter före servering. (Rester gör en perfekt frukost sida.)

(Bilder: Nealey Dozier)