Recept: Rostad Räka Scampi

(Bildkrediter: Tro Durand)

Mina favorit recept är de jag kallar fancy-not-fancy. Lite lyxigt, men så snabbt och enkelt kan de faktiskt kvalificera sig som 15-minuters måltider. Rostad räka scampi är det perfekta exemplet av fancy-not-fancy – ultra snabbt och löjligt bra, med broiled räka i garlicky vitt vin och smör, med persilja och fläckar röd paprika.

Förra veckan förklarade jag hur rostning är ett av mina favorit sätt att laga räkor. Jag gillar hur det ger mig några extra ögonblick att fokusera på något annat, till exempel att göra en buttery vitvinssås, till exempel. Räkorjuice är lätt, men det är också lyxigt, en restaurang-stil måltid hemma; och vi vet alla hur restauranger gör sina rätter smakar så bra. Smör. Massor av det. Dessa räkor grillas i smör och kastas sedan med en enkel sås av vitvin, vitlök, citron och Mer smält smör.

Den roliga tingen om räka jätteräkor är dock att den inte härrörde från räkor alls. Scampi är faktiskt det italienska ordet för langoustine och dess släktingar, som är små hummer vars svans anses vara ganska delikatess. Dessa små hummer liknar räkor i sin mjuka sötma, och de pocheras ofta i vitt vin eller smör. Så scampi i räkor jätteräkor betyder faktiskt den gemensamma förberedelsen av räkornas avlägsna kusin.

Okej, nog med semantiken. Låt oss scampi, ska vi?

(Bildkrediter: Tro Durand)


Rostad Räka Scampi

Serverar 4 till 6

 • 2 pounds

  medium (26/30) räkor, skalade, deveinerade och svansar borttagna

 • 1/2 kopp

  osaltat smör

 • Grov kosher salt och nymalt svartpeppar

 • 4 kryddnejlika

  vitlök, mycket finhackad

 • Dash av krossade rödpeppar flingor, valfritt

 • 1

  citron, zested och juiced, ca 3 matsked juice

 • 1/4 kopp

  torrt vitt vin

 • 3 matskedar

  finhackad italiensk persilja

 • Citron kilar, att tjäna

Värm ugnen till broil. Flytta ett rack till den övre delen av ugnen. Tina räkorna i kallt rinnande vatten om det behövs. Om det redan tinas, skölj lätt och klappa väldigt torrt med pappershanddukar och överför till en stor skål.

Smält smöret i en medelstora kastrull. Häll ungefär hälften av smöret över räkorna, och kasta till kappa. Smaka räkorna generöst med salt och peppar.

Återvänd resterande smör till låg värme. Rör i vitlök och värm i ca 1 minut eller tills doftande. Tillsätt röda pepparflingor, om de används, och citronskal, och rör om låg värme i ca 1 minut. Vispa i vinet och citronsaften. Håll värmen över mycket låg värme.

Sprid räkorna i ett enda skikt på en bakplåt och grilla i 4 minuter eller tills rosa, rör sig halvvägs.

Kasta räkorna med smörsås och persilja. Servera omedelbart pasta eller grönsaker med citronkilor på sidan.

Receptanteckningar

Jag bräcker räkorna här för att steka den, istället för rostning vid lägre 400 ° F till 425 ° F. Det gör jag för det mesta för snabbhet, eftersom det börjar bli varmt ute, och när du har värmt ugnen vill du stänga av den så snart som möjligt. Men det är helt fint att laga räkorna till en lägre temperatur istället, om så önskas.

Se vår räkor rostning handledning här: Hur man räka räkor i ugnen