Recept: Röd, Vit och Blå Jello Mögel

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Om du känner dig patriotisk, finns det gott om röda, vita och blå jello mögelrecept där ute, men kickern är den som börjar med boxar av smakad gelatin. Låt oss gå för en bättre version, ska vi? En med äkta fruktjuice och massor av färsk frukt suspenderad i skikten och inga konstgjorda färger.

Denna efterrätt är ganska showstopper – speciellt för barn. Plus, vem älskar inte ett sött tart rött lager fyllt med jordgubbar, ett krämigt vaniljbaserat mellanskikt som smakar lite som vispad grädde och ett mörkblått lager som är fullt av blommiga blåbär? Att ha allt i en skiva är den bästa delen. Inte bara får du en fantastisk, tillfredsställande känsla när du skär i de tre underbara lagren, men dina smaklökar (och gäster!) Kommer också att tacka dig.

Tid, Tid och Tid

Så låt oss få en rak prata ur vägen: Gelatinformar är inte svåra. Du klarar i princip bara gelatin, socker och juice tillsammans och låter kylskåpet sätta upp allt. Den svåra delen kommer in i spel när du vill laga lager – speciellt lager med frukt inifrån. Du vill att varje lager ska ställas in så att nästa lager inte kommer in i det, men inte för att de inte kommer att hålla ihop.

Läs mer: Hur man gör en lagrad jello mögel

Om du fortfarande är nervös, var inte orolig! Jag har i grund och botten tidat ut allt för att vara så effektivt som möjligt. Du kanske undrar varför vissa lager går in i kylskåpet medan vissa sitter vid rumstemperatur, men bara se till att du ställer in timers och det kommer alla att träna i slutet. I själva verket rekommenderar jag starkt att du skriver ut receptet och noterar ner starttiderna bredvid varje steg så att du spårar allt om du glömmer att ställa in en timer.

  Sesams hemliga vapen: Tahini

Det här är en bra framåtrikad efterrätt eftersom det tar ett par timmar med stop-and-go-arbete för att komma till slutprodukten. Gör det dagen innan för att ge det gott om tid att ställa in och spara dagen du ska tjäna den för andra matlagningsuppgifter.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Röd, Vit och Blå Jello Mögel

Serverar 10 till 12

För det röda lagret:
Matlagningsspray

2 koppar tranbärjuice cocktail, uppdelad

2 (1/4-ounce) paket osmaksat pulveriserat gelatin

1/4 kopp granulärt socker


1 kopp tunt skivad färsk jordgubbar

För det vita lagret:

1 kopp kallt vatten

2 (1/4-ounce) paket osmaksat pulveriserat gelatin

1 kopp kokande vatten


1 (14 uns) kan sötas kondenserad mjölk


1 msk vanilj extrakt

För det blå lagret:
2 1/4 koppar 100% blåbärsaft, delad
2 (1/4-ounce) paket osmaksat pulveriserat gelatin

1/4 kopp granulärt socker


1 kopp färska blåbär

Gör det röda lagret: Belägga en 10-kopp Bundt kaka pan eller gelatin mögel med matlagning spray; avsätta.

Placera 1 kopp tranbärsjuice i en medium skål (med en volym på minst 4 koppar). Strö över gelatin och låt sitta minst 5 minuter för att gelatinet blommar och absorbera saften. Placera de återstående 1 kopp tranbärsjuice och sockret i en liten kastrull och sätt till en full simmer över medelhög värme, omrör för att lösa upp sockret. Häll över gelatinblandningen och vispa tills gelatinet är helt upplöst.

Kyl tills det är förtjockat, geliknande och en jordgubbe som släppts in i återstoden avstannas i mitten istället för att flyta, cirka 1 timme och 20 minuter (kontrollera efter 1 timme). Under tiden gör det vita lagret.

Gör det vita lagret: Placera kallt vatten i en medium eller stor skål. Strö med gelatin och låt sitta i 5 minuter för gelatin att blomma och absorbera vattnet. Tillsätt det kokande vattnet och vispa tills gelatinet är helt upplöst.

Lägg till sötad kondenserad mjölk och vanilj och visp att kombinera. Lägg åt sidan vid rumstemperatur. Ställ in en timer i 45 minuter. När timern släcks, gör det blå lagret (lämna det vita lagret vid rumstemperatur).

Gör det blå skiktet: Lägg 1 1/4 koppar blåbärsaft i en medelstor eller stor skål. Strö över gelatin och låt sitta i 5 minuter för gelatin att blomma och absorbera saften. Placera de återstående 1 kopp blåbärsjuice och socker i en liten kastrull och låt dem simma över medelhög värme, omrör för att lösa upp sockret. Häll över gelatinblandningen och vispa tills gelatinet är helt upplöst.

Kyl blandningen tills den är ganska tjock och en blåbär släppt in är kvar i mitten istället för flytande, ca 1 timme 20 minuter.

Avsluta det röda lagret: När det röda lagret är klart, vika försiktigt i jordgubbarna. Sked in i pannan eller mögel och sprida sig i ett jämnt lager. Kyl upp till men inte fast och fortfarande lite klibbig när du rör på toppen, cirka 15 minuter mer.

Avsluta det vita lagret: När det röda skiktet är klart, häll det vita vita lagret i rumstemperaturen (återvisa igen om en hud har bildats) över det röda skiktet. Återgå till kylskåpet och kyla tills det är satt men inte fast och fortfarande lite klibbigt när du rör på toppen, ca 45 minuter.

Avsluta det blå lagret: När det blå skiktet är klart, vik försiktigt in i blåbär. Sked in i pannan eller mögel på toppen av det vita lagret. Kyl till tillsatt, minst 4 timmar, men helst över natten. Unmold inte tills det är klart att servera.

Unmold och tjäna: För att avlägsna gelatin från formen, vrid försiktigt in mögel på en serveringsplatta och låt jello falla försiktigt från formen på plattan. Det tar 2 till 3 minuter. (Om det inte kommer ut, fyll i diskbänken eller en stor, bred gryta – bredare än din form – med varmt kranvatten. Doppa mitten av formen i vattnet i 10 sekunder. Ta bort från vattnet, torka utsidan av mögel och flip ut på en serveringsplatta.) Skär i skivor och servera.

Receptanteckningar

  • Gör framåt: Det rekommenderas starkt att du gör gelatinformen 1-2 dagar framåt. Håll kylen i mögel och bara omformad när den är klar att servera.
  • Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 5 dagar.