Recept: Rispudding i en mugg

(Bildkredit: Kelli Foster)

Efterrätter som har möjlighet att komma ihop om några minuter får stora poäng i min bok. Ibland behöver du bara en sista minuten efterrätt. Ingenting fancy – bara något varmt och lyckligt tillfredsställande för att lugna din söta tand.

Och ibland ligger svaret i ditt kvarvarande ris från middag. Var inte så snabb att förflytta den till stekt ris eller fritters – det kan vara ditt svar på en lätt fem minuters efterrätt för två.

Det finns de desserter som är helt fantastiska – så vacker vill du nästan inte äta dem. Sedan finns det sötsaker som inte kommer att vinna en skönhetsfestival när som helst snart (eller någonsin). Denna mugg rispudding är inte den vackraste efterrätterna, men här är saken: Du kommer att bli för distraherad av de lätt kryddade, söta och krämiga kornen någonsin märker.

(Bildkredit: Kelli Foster)

Den här snabba efterrätten för två trivs på kvarvarande kokt ris och några grundläggande pantryklammer. Vilken typ av ris kommer att göra. Jag gillar att använda arborio eller sushi ris för sin klibbighet och öm, tjuvbit, men du får lika gott pudding från långkorniga och kortkorniga riser. Extra basmati ris eller brunt ris från kvällens utcheckning? Gå för det, så länge du inte har något emot en jordisk underton.

Läs mer: Vad är skillnaden mellan kort, medium och långkornsris?

(Bildkredit: Kelli Foster)


Rispudding i en rån

Serverar 2

 • 1

  stort ägg

 • 1/3 kopp

  strösocker

 • 3/4 kopp

  helmjölk

 • 1 tesked

  vanilj extrakt

 • 1/2 tesked

  kanel

 • Nypa

  salt-

 • 1 1/2 koppar

  kokt ris, något slag

I en medium skål, vispa ihop ägget och sockret tills det är lätt och fluffigt. Vispa i mjölken, vanilj extrakt, kanel och salt. Tillsätt det kokta riset och rör om tills det är väl kombinerat. Dela upp blandningen mellan två långa muggar. Mikrovågsugn med full kraft i 2 till 4 minuter tills pudding har satt. (Tillagningstiden varierar mycket beroende på mikrovågsugnen och mjukens bredd och djup. Börja med 2 minuter och fortsätt matlagning i 30 sekunder tills det är klart.)

Ta försiktigt bort muggarna från mikrovågsugnen och låt dem stå i en minut eller två innan de serveras. Om du vill, toppa varje pudding med ett extra strö av kanel, citrusskal, russin eller vispad grädde.