Recept: Restaurang-stil mexikansk ris

(Bildkredit: Nealey Dozier)

Om du någonsin har försökt din favorit mexikansk restaurangs ris hemma och misslyckats, höja din hand. Nåväl, du kan lägga ner det nu, för det här är min all-time-familjens favorit och jag tror att det blir ditt också. För att vara ärlig, jag gillar det så mycket bättre än riset brukar serveras när jag äter ute.

Restaurang-stil mexikansk ris: Se på videon

När jag går till mexikanska eller Tex-Mex restauranger, hittar jag alltid själv dumping salsa och queso över mitt ris för att göra det mer gott. Jag har alltid trodde att det hade potential, och genom åren har jag testat otaliga olika recept i mitt försök att behärska det hemma.

Det roliga är att jag faktiskt inte är en risälskare alls, vilket förmodligen förklarar varför jag gillar mexikanskt ris – för att du är förment att lägga till en massa saker för att göra det bättre! Den bästa sorten av mexikanskt ris, åtminstone åtminstone, är infunderat med en komplex tomatsmak och varje korn har precis rätt mängd bit. ingen mush, snälla! (Ostdip valfri men inte obligatorisk.)

(Bildkredit: Nealey Dozier)

För några år sedan hittade jag äntligen ett recept som kom nära det jag letade efter. Det kom från en av de generiska publikens webbplatser, men trots mina tvivel visade det sig vara en målvakt. Tja, en målvakt som behövde lite arbete. (En gång en receptutvecklare, alltid en receptutvecklare.) Men nu när jag hade en bra bas att spela med kunde jag anpassa och anpassa det till min personliga smak och så småningom kom jag fram till en strömlinjeformad version som jag tycker är ganska nära perfekt.

Nyckeln till detta recept är att sauté riset i sizzling olja tills rostat och guldbrunt. Detta hjälper kornen att hålla lite av sin konsistens efter att de kokas. Därefter simmar riset i en puree av tomater, lökar och kycklinglager för att verkligen absorbera alla de läckra ytterligare smakerna. En handfull cilantro, några stora kalkpressar och en lätt fluff med en gaffel garanterar det bästa riset någonsin varje gång.

Nu kan jag inte säga om detta recept är något nära autentiskt (förmodligen inte), men jag vet att det är jätte bra. Jag föreslår att jag spelar med det för att göra det till ditt eget. Jag älskar den laddade tomaten smaken, men du kan minska mängden tomater och sub i mer lager om du vill ha en lite mjukare smak. Om du gillar mycket värme, gå stort på de färska chilierna, men vad du än gör, hoppa inte över korianderna – jag tycker att det är ett måste. (Och om du behöver något att servera med ditt nya favoritris rekommenderar jag starkt en sats Delta Hot Tamales!)

(Bildkredit: Nealey Dozier)


Restaurang-stil mexikansk ris

Serverar 6 till 8

 • 1 (28 ounce) burk

  hela skalade tomater

 • 1

  mediumlök, skalad och grovhackad

 • 2 koppar

  lågnatrium kycklingbuljong

 • 1 1/2 teskedar

  kosher salt

 • 1/2 tesked

  malda kummin

 • 1/3 kopp

  neutral matolja, såsom canola eller safflor (eller gjord smet)

 • 2 koppar

  långkornigt vitt ris

 • 1 till 2

  chili peppar, såsom jalapeño eller serrano, utsäde och malet

 • 4 till 5

  vitlöksklyftor, finhackad

 • 1/4 kopp

  finhackad färsk koriander

 • Juice från 2 medium limes, plus fler kilar för servering

Placera tomaterna och deras juice och lök i en mixer eller matberedare och puré tills det är smidigt. Överför 2 koppar av tomatblandningen till en medelstora kastrull. (Boka eventuellt överskott av tomatblandning för annan användning, till exempel Tomatsås.) Rör kycklingbuljongen, saltet och spiskummen och koka över medelvärme. Under tiden skål riset.

Värm oljan i en nederländsk ugn över medium värme tills det skimrar. Tillsätt riset och sauté, omrör ofta, tills det är lätt rostat och gyllene, ca 5 minuter. Tillsätt jalapeños och koka tills mjukat, ca 2 minuter, sänka värmen efter behov. Tillsätt vitlök och laga i 30 sekunder mer.

Häll den kokande tomatblandningen över riset och rör om att kombinera. Minska värmen till låg. Täck och koka tills vätskan absorberas och riset är ömt, cirka 15 minuter. Ta bort från värmen och försiktigt fluffar riset med gaffeln. Täck krukan igen och lägg åt ånga i 10 minuter. Tillsätt koriander och limejuice och fluff igen. Smak och justera kryddor om det är önskvärt. Servera med lime kilar.

Receptanteckningar

Lagring: Retur kan kylas i en lufttät behållare i upp till 5 dagar.