Recept: Potatis och purjolök Galette

En av de anmärkningsvärda sakerna om denna härliga potatis och purjolök är att det ser ut som att det är fint, men ingredienserna är enkla och billiga. Potatiserna är vanliga gamla russetter, fettet är olivolja i stället för smör, och trots att det är glutenfritt och vegan är galetten roligt stärkelse och krämig – ett perfekt kors mellan komfortmat och en elegant, värdig maträtt.

Det har varit några månader sedan jag var tvungen att radikalt ändra min diet av hälsoskäl, och jag hittade mig nyligen för mina gamla favoriter, gluten och mejeri. Denna potatisgalette var ett försök att tillfredsställa min “carb och smör tand” och jag är glad att säga att det gjorde tricket. (JAG makt har slukat hälften av galetten, på egen hand, i ett sittande. Mindre giriga människor kommer att finna att det tjänar ungefär sex.)

Receptet är inspirerat av en klassisk fransk potatisgalette eller pommes Anna, men i stället för att laga de tunna skivorna med stora mängder smör, använder jag en smörig olivolja. Jag innehåller också en enda purjolök, som kanske inte verkar som mycket men det är bara tillräckligt för att låna en silkeslen konsistens och en söt, mildt lök-y-smak. Efter bakning i ugnen är potatisen “tårta” härligt skarpa på utsidan och mjuk och krämig i mitten. Det gör en härlig maträtt för varje måltid – med ägg till brunch, med sallad till lunch, eller som ett ackompanjemang till middag.

Potatis och purjolök Galette

Serverar 6

 • 1/4 kopp

  olivolja, uppdelad

 • 1

  stor purjolök, vita och ljusgröna delar, skurna i 1/4 tum tjocka rundor

 • 1

  vitlöksklyfta, malet

 • Kosher salt

 • Juice av 1/4 citron

 • Nymalen svartpeppar

 • Nybakad muskotnöt

 • 1 1/2 pounds

  russetpotatis eller andra allroundpotatis, skrubbad

Förvärm ugnen till 400 ° F.

Värm 1 matsked olivolja i en kastrull över måttlig värme. Tillsätt purjolök, vitlök och en nypa salt och vrid värmen till låg. Koka, rör om ofta, i ca 10 minuter tills purjolaken är mjuka men inte för brunade. Rör i citronsaft, en pepperspruta och ett råttor av muskotnöt. Avsätta.

Använd en mandolin eller kockkniv för att skära potatisarna i 1/8 tum tjocka skivor. Håll potatisskivorna staplade ihop för att förhindra missfärgning. (Skölj inte eller drick skivorna, eftersom den naturliga potatisstärkelsen hjälper till att hålla maträtten ihop.)

Smörja botten och sidorna av en 10-tums ugnssäkert stekpanna med 1 matsked olivolja och smäll lätt med peppar och muskotnöt. Arbeta från utsidan, använd en tredjedel av potatisskivorna för att täcka botten av stekpannan med ett lager av något överlappande koncentriska ringar.

Pensla eller gnid en tredjedel av den kvarvarande olivoljan över potatisskivorna, krydda med salt, peppar och muskotnöt och sprid hälften av purjolök ovanpå och lämna en 1/2-tums kant längs kanterna. Topp med en tredjedel av potatisskivorna. Fortsätt bygga galetten i lager; När du är klar bör du ha tre lager potatis och två lager av purjolök.

Baka i ugnen tills den är gyllene och ömma när den hålas med en kniv, ca 45 minuter. Om potatiserna börjar brinna innan de kokas hela vägen, täcka med aluminiumfolie och ta bort i några minuter i slutet av bakningen.

Låt svalna i 5-10 minuter. Kör en spatel eller kniv längs kanterna för att lossa galetten och vänd den på en maträtt. Servera varm, skär i kilar.

Relaterad: Receptrekommendation: Pommes Anna

(Bilder: Emily Ho)