Recept: Potatis, gröna bönor och majs med citron-brun smör dressing

(Bildkredit: Emma Christensen)

Detta recept är ett resultat av böndernas marknadslumpning. De små röda potatisarna var bara för bra att passera. Då hamnade de gröna bönorna på något sätt i väskan också. Och att säga nej till söt majs var verkligen oroligt. Vad man ska göra men kasta allt med brunt smör och servera det till middag?

(Bildkredit: Emma Christensen)

Jag älskar denna speciella kombination av mjuka potatisbett, ömma gröna bönor och knäckt söt majs, men som sommaren fortsätter, lägger jag noga på kucchini och gul squash till blandningen också, och så småningom blomkål. Tidigare på säsongen hade jag sockerknäppor och ramper. Sanningsvis lägger jag bara till det som är nytt, ser bra ut, och det går bra med den smutsiga smaken av brunt smör – det vill säga ganska mycket allt!

Jag köpte inte exakta kvantiteter när jag plockade upp dessa grönsaker på marknaden, så mätningarna nedan är ungefärliga. Gör det enkelt att justera baserat på vad som är tillgängligt och dina personliga preferenser.

(Bildkredit: Emma Christensen)

Testerens anteckningar

Det här är den typ av enkel, färsk sallad som jag längtar efter hela sommaren. Det gör tillräckligt för en bakgårdsparti och är den perfekta följeslagaren till någon snabbt grillad lax eller kyckling. Du kan också göra det till en måltid i sig med en skopa korn och lite fetost.

Detta bruna smör och citron dressing är också lika bra – perfekt för när jag blir trött på min rotation av vinaigrettes och vill ha något lite annorlunda.

– Emma, ​​juli 2015

(Bildkredit: Emma Christensen)


Potatis, gröna bönor och majs i citron-brun smörsås

Serverar 6 till 8

 • 1 pund

  små röda potatisar

 • 1 pund

  gröna bönor

 • 3 öron

  söt majs (3 till 3 1/2 koppar kärnor)

 • 1

  medelgul lök, skivad tunt

 • 1/4 kopp

  (1/2 sticka) osaltat smör

 • 2 matskedar

  citronsaft, från 1 citron

 • Salt

 • Svartpeppar, efter smak

Skruva potatisarna rena och skär dem sedan i bitar av bitar. Placera dem i en medelstor gryta med 1 matsked salt och täcka med kallt vatten. Låt vattnet koka och reducera sedan till en simmer. Koka tills potatisen är öm och lätt genomborrad med en gaffel, 3 till 5 minuter. Skrupa potatisarna ut med en slitssked och överför till en blandningsskål.

Medan potatiserna lagar mat, trimma de gröna bönorna och skära dem i bitar av bitar. När potatisarna är färdiga, lägg kokvattnet igen till koka (tillsätt mer vatten om det behövs) och blanchera bönorna tills de är ljusgröna och ömma, men har fortfarande lite bit till dem, 3 till 5 minuter. Ta bort med en skivad sked och överför till skålen med potatisen.

Koka majsen efter din föredragna metod. Personligen gillar jag att använda mikrovågsmetoden för detta recept, för då kan jag multitask! När majsen är cool nog att hantera, skära av alla kärnor och överföra dem till skålen med potatis och gröna bönor.

När alla andra grönsaker är klara, laga lökarna och smör det bruna smöret (om du är säker på dina multitasking färdigheter, få lökarna att laga mat på en separat brännare medan de andra grönsakerna lagar mat). Värm en tesked olja i en stekpanna över medelvärme och laga löken tills de är mjuka och börjar brinna, 6 till 8 minuter. Om du har tid och tålamod, fortsätt långsamt laga löken tills de är fullt karamelliserade – det här är fantastiskt! Överför de kokta lökarna i skålen med potatis och bönor.

Placera den tomma spisen tillbaka över medelhög värme och smälta smöret. Fortsätt laga mat, smör ibland smöret i pannan, tills smöret mörknar och börjar lukta nötig. Ta bort från värme och låt smöret svalna något, vispa sedan i citronsaften och 1/2 tsk salt. Om smöret fortfarande är ganska varmt, gör citronsaften det att sizzle upp och sputter – var försiktig!

Dusta den citronbruna smörsåsen över grönsakerna och kasta för att kombinera. Stänk med ost, om du använder, och tillsätt salt och peppar efter smak. Denna maträtt kan serveras varm eller rumstemperatur. Det kommer att hålla i en vecka i kylskåp – smörsåsen kommer att stelna i kylskåpet, så jag rekommenderar att salladen kommer till rumstemperatur eller kortvarigt värms i mikrovågsugnen för att värma upp den igen.

Receptanteckningar

Detta recept har uppdaterats – först publicerad juli 2010.