Recept: Pasta med Butternut Squash, salvia och tallötter

Det faller officiellt nu, och det är officiellt skörd. Vi kommer att fokusera på alla de läckra hösten frukter och grönsaker denna månad på The Kitchn, som börjar med denna butternut squash pasta, en rekreation av en av disken från mitt bröllop förra veckan.

Butternut squash, vitlök, salvia, pinjenötter – det här är klassiska grupperingar, särskilt med pasta. Vi har tittat på pasta med butternut squash innan – ta en titt på denna Fettucini med Butternut Squash, Sage & Brown Smör och Pasta med Butternut Squash, Bitter Gröna och Frisk Mozzarella. En av anledningarna till att butternut squash är så bra med pasta är dess mjukhet och rikedom; det smälter genom som en krämig sås.

Det som gör denna pasta lite annorlunda är steget att steka alla ingredienserna tillsammans. Detta fördjupar alla smaker och ger pastan som lite krispig, brunad smak som du hittar i kinesiska stekta nudlar. Det är också en mycket gästvänlig maträtt; lämna ut osten och du kan mata den till dina veganska vänner.

Sammantaget gör detta en himmelsk tallrik pasta – och jag kan knappast ta det för det. Kocken vid mitt bröllop utförde det briljant. Efter resterna var borta var min nya man så moros, jag var tvungen att återskapa det så snart som möjligt! Lyckligtvis för oss var det inte för svårt och smakerna blir ännu bättre i kylskåpet över natten.


Pasta Pan-Fried med Butternut Squash, Fried Sage och Pine Nuts

Serverar 4

 • 1

  medium butternut squash

 • 1

  liten söt lök, skalad och tärnad

 • 3 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • Olivolja

 • Salt och peppar

 • 1/2 kopp

  färska salvia bladen

 • 1 pund

  farfalle pasta

 • 3/4 kopp

  pinjenötter, rostade

 • 4 ounces

  Parmesan av hög kvalitet, strimlad eller rakad (om en kopp totalt)

Värm ugnen till 375 °. Skär bänkskivan i hälften och skruva ut strängarna och fröna mittenhålan. Vänd squashhalvorna upp och ner och skalla dem. (Obs! Den råa squashskallen kan irritera händerna. Om de börjar klia eller tippa, använd handskar.) Skär squashen i 1-tums kuber. Kasta med lök, vitlök, en regnregn olivolja och salt och peppar. Mince ca hälften av färska salvia blad och även kasta med squash.

Sprid squashblandningen i ett tunt lager på ett stort bakplåt och grilla i ca 40 minuter eller tills squashen är mjuk.

Värm saltat pasta vatten till kokning och laga farfalle tills al dente. Töm och lägg åt sidan. När squashen slutar rosta, värm ca 2 matskedar olivolja i en stor högsidig sautépanna. Oljan är klar när den dyker upp och sputterar. (Låt inte det börja röka.) Släpp i resten av salvia bladen och steka i ungefär en minut, eller tills de börjar skrapa upp.

Ta bort med en skedad sked och salt lätt. Krossa med baksidan av en sked.

Tillsätt halva pastan på pannan, tillsammans med hälften av den rostade squashblandningen. Smula i halva salvia. Koka, rör om ofta, i fem minuter eller tills pastan är uppvärmd och kryddig på några kanter. Tillsätt pinjenötterna och koka i ytterligare en minut. Rör i halva osten och servera.

(Upprepa det sista steget med resten av ingredienserna. Vi delar upp det i två eftersom ingen av våra pannor är tillräckligt stora för att rymma hela receptet. Det är mycket viktigt att du inte mängder panjen för mycket – du vill att pastaen verkligen ska panorera -frys, inte bara ånga upp.)

Relaterad: Recept: Rostad Butternut Squash Puree med getost

(Bilder: Tro Durand)