Recept: Pasta med brun smör och stekt salvia

Vi åt denna pasta två gånger förra helgen – på båda middagspartierna. Det är inte friskt. Det är blött i smör. Läckra, rostade, lite sött brunt smör med lite bit salvia stekt upp i det smöriga badet. Spara det för semestern, när du splurgar på kalorier. Eller, hej, äta det två gånger på en helg som vi gjorde…

Vi var inte riktigt skickliga på browning smör och tog en helt obearbetad sticka på den. Gissa vad? Det är inte svårt, och så länge du inte bestämmer dig för att ta en dusch medan du gör det, kommer du förmodligen inte att förstöra det. Mjölkfastämnena i smöret blir bruna och skapar ett sediment på botten av pannan, som i sin tur täcker pastan som småbruna fräknar som är utsökta.

Vi tillsatte en tesked brunt socker till vårt smör eftersom vi ville ha en ledtråd av sötma på pastaen. Det är knappt märkbart, bara en varm liten sak…

Efter det faktum fann vi den här artikeln på Chow, som har några bra tips:
• Hur man brinner smör

Pasta med brun smör och stekt salvia
serverar sex som sidovägg

1 pund pasta (penne eller annan form med lite konsistens)
1 sticka plus 2 matskedar osaltat smör
1 tsk salt
1 tsk brunt socker
1/4 kopp hackad, frisk salvia

Koka pasta i välsaltat vatten. Under tiden värm smöret i en medium stekpanna över medium värme. Virvla runt ibland för att hålla smöret brinnande. Tillsätt salt och brunt socker och visp att kombinera.

Fortsätt att laga smöret, fortfarande vrida eller vispa tills det blir en ljus karamellfärg och fastämnena på botten av pannan är lite mörkare bruna. Detta bör ta ungefär 10-15 minuter, beroende på hur stor din pan är. Kasta i salvia, vänta på att smöret bubblar för att dämpa och laga i ytterligare en minut eller två.

Töm pasta, lägg i en skål och släng med smöret och salvia. Salt till smak, vid behov.

  Äta allt: Från stam till blad

Relaterad: Recept: Browned Butter (en krämig version för att sprida!)

(Bild: Elizabeth Passarella)