Recept: Pascha Ost med körsbär

En bestående tradition I ortodoxa kyrkor är påskmatskorgen, som tas på lördag eller söndag till kyrkan för att bli välsignad av prästen. En typisk korg innehåller de matar som ges upp under Lent, som skinka eller korv, ägg, smör, ost och ett sött äggybröd.

Pascha (uttalad Paska) ost är klassisk påskkorgmat. Ibland kallas det ryskt glass på grund av sin släta, rika struktur, men det är verkligen en obakad ostkaka som långsamt pressas i kylskåpet i flera dagar för att avlägsna överskott av fukt. Det är otroligt rikt men också lätt och uppfriskande – en krämig efterrätt med söta, brandy-spikade körsbär.

Vi gillar det här eftersom det kan förberedas så långt före tiden, och det gör en så vacker presentation när den inte är uppbyggd.

Pascha Ost med körsbär
serverar 6

2 24 uns behållare av stuga ost, dränerad och pressad
1 1/2 koppar hela körsbär
1/2 kopp Kirsch
1/4 kopp socker
4 äggulor
1 kopp socker
1 kopp kräm
1/2 pund osaltat smör, mjukat
2 msk vanilj extrakt

Töm stugaosten genom att trycka så mycket vatten som möjligt ut genom en sikta och hänga sedan i ostkot över en skål över natten.

Värm Kirsch och socker i en liten såspanna till kokning, lägg sedan till körsbäret och ta av det från värmen. Låt branta i flera timmar eller över natten.

Slå äggulorna med socker tills det är gräddigt och lättat. Slå i grädden och sätt i en liten kastrull. Koka över låg värme, omrör hela tiden tills den når 160ºF och täcker baksidan av en sked. Låt det inte koka. Ta bort från värmen och låt svalna.

  10 saker att förbereda sig med mortel och pestle

Kombinera ost, smör och vanilj i en matberedare. Blanda tills det är mycket smidigt.

Pipa ostblandningen med vaniljben tills den är helt blandad och jämn. Töm körsbären och vik dem försiktigt.

Kyl i flera timmar, förvandlas till en dubbel tjocklek av ostklaff. Placera i en tvättad ny terrakottablomsterkruka och vikt med konserver eller något annat tungt. Lägg i en maträtt för att få sirap och kyl i minst tre dagar. Töm och skölj sirapen ur bottenrätten varje dag.

När du är redo att servera, vänd dig ut ur ostkanten på en tallrik. Använd en kniv doppad i varmt vatten, släta ut ostkroppens indragningar och konsistens. Garnera med mint och bär.