Recept: Panko-Crusted Lax med Dill & Citron

(Bildkredit: Emma Christensen)

Ibland är de enklaste recepten det bästa. Gilla den här, som har blivit en veckodagsfavorit av mig, men är också stilig nog att du kan servera den för påskmiddagen. Den är gjord med bara en handfull ingredienser och är klar på under 20 minuter – en utsökt fisk middag på den tid det tar att sätta bordet och hälla vinet.

(Bildkredit: Emma Christensen)

På våren älskar jag denna lax med dill och citron – så klassiskt! – men det är oändligt anpassningsbart. Du kan till och med få lite frisky och blanda lite currypulver eller harissa in i mayo.

Du kan också byta panko för vanliga brödsmulor i en nypa, men definitivt välja panko om du har det. Panko gör denna skorpa så krispig och lätt – det är det som gör en enkel fiskrätt känns extra speciell.

(Bildkredit: Emma Christensen)


Panko-Crusted lax med dill och citron

Serverar 6 till 10

 • 2 till 3 pounds

  laxfiléer

 • 1/3 kopp

  majonnäs

 • 2 1/2 matskedar

  malet fräsch dill

 • 2 teskedar

  citronskal (från 1 stor citron)

 • 1/2 tesked

  salt-

 • 1/3 till 1/2 kopp

  panko brödsmulor

Värm ugnen till 425 ° F. Smörj en bakfat (eller 2, om det behövs) och lägg laxfiléerna på höljets sida inuti. Torka laxfiléerna torra med en pappershandduk.

Blanda i en liten skål med majonnäs, malet dill, citronskal och salt. Sked mayonnaise-blandningen över laxen, med baksidan av skeden för att sprida den jämnt och belägga laxens yta. Stänk pankokrummen generöst över toppen.

Baka i 10 till 15 minuter, eller ca 4 minuter för varje 1/2-tum tjocklek, tills laxen är bara under Gjort. Kör laxen under broilern för att rosta panko och avsluta matlagningen. Skålen är klar när panko är gyllene, skorpan bubblar och laxen flakar lätt med en gaffel.

Servera varma eller rumstemperatur. Kyl inte, eftersom panko kommer att förlora sin skarpa.

Receptanteckningar

Om du serverar det som en veckodagsmiddag, du kan laga enskilda delar av lax i stället för de stora filéerna och skala ned receptet proportionellt.