Recept: Övernattning Buttery Streusel Coffee Cake

När jag tänker på kaffekaka tänker jag inte nödvändigtvis på “en tårta du äter med kaffe.” För att vara ärlig, när jag tänker på kaffekaka tänker jag på Sara Lee. På min barndoms speciellt skyndade fallmorgon krypterar tre systrar varandra för att komma ut ur dörren vid liv – den frysta röda rutan kommer att framträda stolt från frysen. Vad var säkert bara den ultimata tidsbespararen för för mina föräldrar var den ätbara motsvarigheten till en superskålring till oss barn. Vi hade CAKE till frukost!

När jag började laga mat på några år tillbaka, var en av de första recepten jag ville ta itu med den syndiga kaffekakan från min ungdom. Jag sökte blindt efter recept tills jag hittade en anständig utseende som bakades i en gjutjärnspanna. Jag kommer inte att ljuga: det var tillräckligt, men det var ingen Sara Lee.

Snabbspolning några år. Min kulinariska kunskap har vuxit tio gånger, och nu är det mycket lättare för mig att bryta ner och återuppfinna alla de nostalgiska smakminnena som är låsta i min hjärna. I själva verket har rekreationsrecept blivit en av mina favorit saker att göra. Med det sagt köpte jag en Sara Lee kaffekaka för gamla tider och då började jag jobba. Slutresultatet? Den smörsta, mest utsökta streuselkaffe tårtan i hela landet. Åtminstone i min ödmjuka åsikt.

Självklart var den ingrediens jag saknade från mina ursprungliga experiment jäst. När jag insåg X-faktorn blev sakerna snabba. Mitt första recepttest var baserat på Fluffy Caramel Coffee Cake från Frukostboken av Marion Cunningham, min go-to för alla saker ätbara före middagstid. Tyvärr gjorde den här kaffekakan inte det för mig. Strukturen var ganska torr och smaken var lite för “platt” för min smak. Vad jag egentligen ville ha var en ömt, tårta-liknande smul och * mycket * av smörig smak. Jag menar, är det för mycket för en tjej att fråga?

Efter en hel dag med forskning – som innebär att jag, den “galena vetenskapsmannen”, som sitter på golvet och vattnar genom högar av kokböcker och tidskrifter – har jag formulerat en styckmålsriktlinje med hjälp av en mash av tekniker från de kloka som har kommit före mig. Det var den allsmäktige Bakewise, skrivet av matlagningsguru Shirley O. Corriher, som knuffade mig i rätt riktning. Vad det verkade jag letade efter var en brioche (vilket betyder mycket ägg och smör) i stället för de traditionella europeiska kaffetårdegarna som jag ursprungligen skulle börja skapa. Och sedan började testningen…

Efter att ha ätit mer kaffekakor än vad jag skulle vilja erkänna, är jag stolt över att dela denna läckra pärla. Det kan till och med ge Sara Lee en löpning för sina pengar. Två sista saker: detta recept innehåller en hel del smör (hosta, hosta). Även jag är villig att erkänna detta är en en eller två gånger per år typ av behandling. Men allvarligt, ibland har du bara gå för det. Du kan noga, om du verkligen verkligen ville, minska smöret i deg till 1 eller 1-1 / 2 pinnar. Resultaten skulle vara en lättare, om inte mindre, läcker kaka. Också, snälla, bara våren för det dyra smöret här. Jag testade med Land O ‘Lakes (vilket är ett bra smör för alla ändamål) men skillnaden när jag använde Kerrygold var tankblåsning. Det tog verkligen kakan från bra till bra.

Okej, nu när jag har sagt min bit, ska jag njuta av en varm skiva av mitt pris och en varm kopp kaffe. Förhoppningsvis kommer det att hålla mig till nästa år.

Buttery Streusel Coffee Cake

Serverar en folkmassa

 • För kakan:
 • 1/3 kopp

  varmvatten

 • 1/2 tesked

  socker

 • 1

  packa aktiv torrjäst (2 teskedar)

 • 2 koppar

  allround mjöl

 • 3 matskedar

  socker

 • 1 kopp

  (2 pinnar) osaltat smör av god kvalitet, mjukat (försök Plugra eller Kerrygold)

 • 1

  hela ägg plus 2 äggulor

 • 1/2 tesked

  ren vanilj extrakt

 • 3/4 tesked

  kosher salt

 • För streusel topping:
 • 3/4 kopp

  allround mjöl

 • 1/4 kopp

  mörkt brunt socker

 • 1/4 kopp

  strösocker

 • Klypa kosher salt

 • 4 matskedar

  kyld osaltat smör, kubad

Strö över socker och jäst över det varma vattnet och låt sitta tills det är skumt, ca 10 minuter.

Under tiden, i skålen av en stativblandare utrustad med klibbbladet, kombinerar mjöl, 3 matskedar socker och smör. Blanda tills ingredienserna är helt kombinerade (nästan krämmade). Tillsätt ägg och vanilj, följt av salt och upplöst jäst. Fortsätt blanda tills ingredienserna är helt kombinerade. (Degen ska vara våt och klibbig, som en mycket tjock tårtadebit).

Överför degen till en välfettad skål, täck med plastfolie och låt degen vila vid rumstemperatur i 30 minuter. Överför skålen till kylskåpet och kyla över natten.

Ta bort degen från kylskåpet och låt sitta vid rumstemperatur i 45 minuter till en timme. Under tiden förbereda streusel topping (recept nedan).

Förvärm ugnen till 350 °. Skikta noggrant en rörpanna med spannmålspanna. Pressa degen (det blir mycket kladdigt) jämnt i pannan. Täck degen med streuselblandningen. Baka i 40 – 45 minuter, tills streusel är gyllene och kakan kokas genom. Låt svalna i fem minuter, ta försiktigt bort kakan från rörpanelen (glid en kniv runt kakans kanter och under den). Servera varmt, med kaffe.

För uppvärmning, kaka tårta eller kakeskiv i aluminiumfolie och laga i en 300 ° ugn tills den värms igenom.

För att göra streusel toppning, puls mjöl, brunt socker, granulerat socker och salt i en liten matprocessor. Tillsätt smöret och fortsätt att pulsa tills blandningen bildar grova smulor. Förvaras i kylskåp tills det är färdigt att använda. (Detta kan också göras med dina händer eller en konditorivaror, precis som om du gjorde en pajskorpa.)