Recept: Nobus Miso-Marinerad Svart Torsk

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Det finns många anledningar att älska svart torsk – den är hållbart fiskad, full av friska omega-3-fettsyror och underbart smörig när den kokas. Här är en enda: ett klassiskt japanskt recept för svart torsk som gör en enkel, elegant middag för gäster eller en snabb huvudrätt du kan förbereda över helgen.

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Detta recept är anpassat från Nobu: Kokboken, som min partner begav mig till många år sedan efter att vi besökte Nobu restaurang och swooned över omakasprovning-menyn. Det är en mycket enkel maträtt; Det finns viss förberedelse för förskott, men det är enkelt och snabbt.

Tre dagar innan du lagar fisken, gör du den fyra ingrediensens miso marinade och marinera sedan fisken, förseglad i en täckt behållare i kylskåpet. Matlagning är snabb – bara en snabb sear på spisen och sedan några minuter i ugnen. Detta gör en mycket lätt men fyllig måltid som är elegant och ser ut som att det tog mycket arbete, men det gör det inte. Miso marinaden lägger till en söthet mot den silkeslösa och smöriga svarta torsken.

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Testerens anteckningar

Det här receptet är en klassisk japansk fiskberedning, känd av kocken Nobu Matsuhisa, och den är populär av en anledning: Blöt i flera dagar i den saltiga söta miso marinaden, den svarta torsken blir silkeslen, djupt kryddat och helt oemotståndlig.

Även om jag har haft miso svart torsk många gånger i japanska restauranger, hade jag aldrig gjort det hemma tills jag försökte detta recept. Förberedelserna är mycket enkla och perfekta för att betjäna gäster, eftersom du gör det mesta av arbetet två eller tre dagar innan och bröd det snabbt innan du serverar det. (Detta gör det också till ett bra alternativ för en nattmåltid som kan vara prepped över helgen.)

Och den resulterande fisken är imponerande och ganska idiotsäker. Den höga oljebelastningen i svart torsk gör det förlåtande – det är en svår fisk att överkaka. Om du vill integrera mer fisk i din kost, men känner dig lite skrämmad, är detta ett utmärkt recept att försöka. Det går bra med enkla vegetabiliska recept, som spenat i sesamförband och vanlig ris. (Jag kokade brunt ris med en liten mängd thailändsk svart ris, vilket ger den en djup lila färg och lite nuttier smak.)

Ur miljösynpunkt får detta recept också höga betyg. Jag använde wild-caught svart torsk från Alaska, som är rankad ett “bästa val” av Monterey Bay Aquarium Seafood Watch. Förberedd på detta sätt är det helt gott.

– Anjali, april 2013

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)


Nobu’s Miso-Marinated Black Cod Recept

Serverar 4

 • 1/4 kopp

  skull

 • 1/4 kopp

  mirin

 • 4 matskedar

  vit miso klistra in

 • 3 matskedar

  socker

 • 4

  svart torskfiléer, ca 1/2 pund vardera

Två till 3 dagar i förväg, gör miso marinade och marinera fisken. Ta med skull och mirin till koka i en medium kastrull över hög värme. Koka i 20 sekunder för att indunsta alkoholen. Vrid värmen ner till låg, lägg till miso-pasta och vispa. När miso har löst upp helt, vrid värmen upp till hög igen och tillsätt sockret, visp hela tiden för att försäkra att sockret inte brinner på botten av pannan. Ta bort från värme när sockret är helt upplöst. Kall till rumstemperatur.

Torka de torska filéerna torrt med pappershanddukar. Smörj fisken med miso marinaden och placera den i en icke-reaktiv skål eller skål och tätt täta med plastfolie. Lämna för att marinera i kylskåp i 2 till 3 dagar.

Att laga fisken: Förvärm ugnen till 400 ° F. Värm en ugnssäker stekpanna över hög värme på spisen. Torka av eventuellt överskjutande miso som håller fast vid filéerna, men skölj inte av det. Filmen pannan med lite olja, lägg sedan fisken upp på pannan och koka tills botten av fisken brinner och svärtar i fläckar, ca 3 minuter. Vänd och fortsätt matlagning tills den andra sidan är brunad, 2 till 3 minuter. Överför till ugnen och baka i 5 till 10 minuter tills fisken är ogenomskinlig och flakar lätt.

Receptanteckningar

Anpassad från Nobu: Kokboken

I stället för att laga fisken på spisen, kan du göra det här steget på en grill eller under köttfärgen i ugnen.

Detta inlägg publicerades ursprungligen i maj 2010.