Recept: Miso Pumpasoppa

Hösten är alltid en svår övergång för mig, eftersom jag är den typ av person som är lyckligast under solsken och som anser att allt under 73 grader är “frysande”. Men varje år är det pumporna som räddar mig från förestående dysterhet, påminna mig hur fantastiskt och gott fallet kan vara. Detta är min första pumpa maträtt av säsongen, gjord av rostad kabocha, eller japansk pumpa, piskad i en krämig soppa med söta potatis och miso. Med en kruk av det här kaminen är jag redo att välkomna det kallare vädret.

Nötaktig och söt, röd eller grön kabocha är min favorit typ av pumpa för att kombinera med miso. I Japan serveras miso soppa ibland med bitar av mjuk kabocha. Men denna soppa kan också göras med socker pumpa, röd kuri pumpa, eller till och med butternut squash. Alla dessa går fantastiskt med en mjukt vit eller gul miso, som bara är salt och smaklig nog för att lägga till komplexitet till den söta squashen, men inte smaka överväldigande.

För att göra soppan, stek pumpan i ugnen tillsammans med ett par sötpotatis tills det är mjukt, simma kort med miso och en god vegetabilisk beståndsdel, och puré till gräddig. Jag rekommenderar starkt garnering med gröna lök och shichimi togarashi om du har den till hands. Citrus och kryddor av denna japanska kryddor är en trevlig motpunkta till soppans söta sötma – plus pepparkornen och chilierna kan värma dig ännu längre! Om du inte har shichimi togarashi, är en strö av rostade sesamfrön också underbar.

Miso Pumpkinsoppa

Serverar 4

 • 2 pounds

  kabocha, pumpa eller butternut squash

 • 1 pund

  sötpotatis

 • 4 kryddnejlika

  vitlök, skalad

 • 3 matskedar

  olivolja, uppdelad

 • Salt

 • Nymalen svartpeppar

 • 1

  skalot, hackad

 • 2 teskedar

  färskt riven ingefära

 • 3 matskedar

  Mjuk vit eller gul miso (glutenfri om det behövs)

 • 6 koppar

  grönsaksbuljong

 • 2 matskedar

  hackad gräslök eller scallions

 • 1/2 tesked

  shichimi togarashi eller svarta och / eller vita sesamfrön

Förvärm ugnen till 450 ° F.

Säd pumpan och skär den i 2-tums bitar. Om pumpan är lätt nog att skrälla rå, så är det i fallet med en butternut squash, du kan fortsätta och skrälla den innan du skär och rostar. En pumpa med hårdare hud, som en kabocha, kan skäras och rostade och skalen tas bort efteråt. (Eller helt enkelt lämna huden, den är ätlig när den är öm, även om soppen blir lite mindre jämn.)

Skala och skör sötpotatisen i 2-tums bitar.

Kombinera pumpan, söta potatis och vitlök på ett bakplåt, släng med 2 matskedar olivolja och strö över salt och peppar. Rosta i ugnen tills pumpan och sötpotatis är ömma när du piercas med en kniv, ca 30 minuter, kasta halvvägs. Om du lämnade pumpa skinn på, skalla av när det är tillräckligt kallt att hantera.

Värm resterande matsked olivolja i en stor kruka över måttlig värme. Tillsätt skaloterna och ingefära och koka tills de mjukade. Tillsätt miso och vegetabiliskt lager och rör om tills det är löst. Tillsätt de grillade grönsakerna och låt dem simma i 15 minuter. Vrid ner värmen om det behövs för att undvika att koka, eftersom detta kan försvaga smakens smak.

Rengör soppen med hjälp av en blandningsblandare eller puré i satser i en mixer eller matberedare.

Servera, garnera med gräslök och ett strö av Shichimi togarashi eller sesamfrön.

(Bilder: Emily Han)