Recept: Mexikansk Choklad och Almond Glass

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

Jag växte upp med att dricka mycket mexikansk varm choklad, gjord av de granulära skivorna av mexikansk choklad i Ibarra som alltid stod någonstans i vårt skafferi. Whizzed med varm mjölk i mixern, det gjorde en bra morgon behandla. Ibland lade mamma ett streck av mandel extrakt.

Det är bara en fråga om tid innan jag vänder på något jag älskar i glass. Så här förändras receptet.

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

Nu gör jag mexikansk chokladglass med en nypa cayenne som en nod till de traditionella maya-rötterna av chokladdryck när den blandades med chili för en kryddig, skummig dryck och jag tillför lite ristad mandel.

Mexikansk Choklad och Almond Glass

Gör 1 kvart

 • 3 koppar

  halv och halv, uppdelad

 • 1/4 kopp

  osötat kakaopulver

 • 5 ounces

  Mexikansk choklad som Ibarra eller Abuelita (se Recept Note) eller god kvalitet halvsöt choklad, hackad i små bitar (ca 1 heaping cup)

 • 1 tesked

  vanilj eller mandel extrakt

 • 1 tesked

  kanel

 • 1/8 till 1/4 tesked

  cayenpeppar

 • 1/3 kopp

  socker

 • 5

  stora äggulor

 • Knippa fint salt

 • 1 kopp

  skivade mandlar, rostade

 • Extra påfyllningar:
 • cayenpeppar

 • Flakat havsalt

Förbered ett isbad inuti en stor mixskål eller grillpanna. Sätt en annan stor blandningsskål inuti isbadet och sätt en finmaskningsfilm över toppen.

I en mellanskockpanna kombineras 1 1/2 kopp halv och halv med kakaopulvret. Simma över lågtemperaturvärme i ungefär en minut, rör om med en vispa tills alla kakaoklumpar har brutit upp. Avlägsna från värmen och tillsätt den hackade choklad, rör om tills den smälts. Rör i vanilj- eller mandel-extrakt, kanel och cayennepeppar.

Torka ihop i socker, äggulor och salt till en blekgul i en blandningsskål.

I en annan medium kastrull, ta de resterande 1 1/2 koppar halv och halv till en simmer över medium-låg värme. När det är varmt, avlägsna från värmen och häll långsamt ca 1 kopp halva och halv i äggblandningen, vispa hela tiden för att undvika att laga ägget. Häll mjölken och äggblandningen tillbaka i kastrullen. Koka över låg värme, ständigt rör om tills den registrerar 170 ° F på en termometer och ett finger som dragits över baksidan av den vaniljda täckta träskedan lämnar ett spår.

Ta bort pannan från värmen och häll blandningen genom den finmaskade silen i skålen över isbadet. Häll i chokladblandningen, skrapa med en spatel för att få varje sista bit från pannan. Vispa tills krukan är jämn. Rör i skivad mandel. Kyl över isbadet i 15 minuter, omblandning ibland.

När glassbassängen är kall, täck den med ett plastplast som pressas direkt på vaniljens yta. Kyl till helt kylt, minst 3 timmar eller över natten. Efter kylning frysa isbasen i en glassmaskin enligt tillverkarens anvisningar. Överför till en frysbehållare och frys till det är svårt.

Servera glassen med valfri cayenne och salt eller topping, bara en liten nypa.

Receptanteckningar

Ibarra Chocolate är ganska lätt att hitta på gourmetmarknaderna. I NYC har jag sett det på Fairway och Whole Foods. Ett annat märke är Abuelita, gjord av Nestle. Ibarra finns också online på MexGrocer.com

Detta recept har uppdaterats. Ursprungligen publicerad augusti 2008.

  Vad är skillnaden? Muscovado, Demerara, & Turbinado