Recept: Mashed Potatisgryta

(Bildkredit: Leela Cyd)

Potatismos är ett krav på de flesta tacksägelsetabeller, och vi ställer in en hög bar. De måste vara frodiga och krämiga med tillräcklig smak för att stå på egen hand, men inte så självförvisande att de kolliderar med kalkonsåsen. Jag gillar inte att skryta, men jag tycker att det är de potatis du letar efter.

Ännu bättre smakar denna gryta bäst när det görs framåt, så du kan få det gjort innan den stora dagen när många rätter konkurrerar om dyrbart ugnsutrymme. Mashed potatis gryta reheats vackert, även i mikrovågsugnen, vilket inte är sant för de flesta sidrätter.

(Bildkredit: Leela Cyd)

Utmärkt potatismos är lätt, men de kan vara persnickety. Använd rätt typ av potatis (stärkelse russet!) Och krydda moset medan det är varmt.

Viktigast, masha aldrig potatis med allt du måste plugga in; det slår dem i en limig röra. För den silkaste puréen, använd en matkvarn eller ricer. Annars masha dem så smidigt som möjligt med en träsked.


Mashed Potatisgryta

Serverar 6 till 8

 • 3 pounds

  små russetpotatis, skalade och skäras i 3-tums bitar

 • 1 matsked

  kosher salt

 • 6

  hela vitlöksklyftor, skalade

 • 1

  hela fjällbladet

 • 4

  (3-tums) timjanpinnar

 • 1

  (8 ounce) packa gräddeost vid rumstemperatur

 • 6 matskedar

  smör, vid rumstemperatur

 • 1 kopp

  gräddfil (full fetthalt)

 • 3/4 till 1 kopp

  helmjölk, uppvärmd

 • 1 tesked

  kryddat salt, eller smaka på

 • Nybakad svartpeppar, efter smak

 • 2 matskedar

  smör, skur i bitar och kylt

Smörj en grundig 2 1/2-kvarts gratinrätt eller bakfat.

Placera potatisen i en stor kruka och täck med kallt vatten till ett djup av 2 tum. Tillsätt koshersaltet, vitlök, löklöv och timjan. Koka upp över hög värme, minska sedan värmen, dela omslaget och simna tills potatiserna är ömma när de hålas med en kniv, ca 20 minuter. Låt inte potatisen sönderföras eller bli vattentät. Tappa väl och låt stå tills potatisen ångas och deras kanter ser kalkig ut, cirka 3 minuter. Kassera lövbladet och timjanstammarna.

Tryck de heta potatis och vitlök genom en matbruk eller ricer i en stor skål. Alternativt mash dem så smidigt som möjligt med en handhållen potatismaskare.

Tillsätt gräddeost, smör, gräddfil och 3/4 kopp mjölken till de varma potatisarna. rör om till slät. Blandningen kommer fast när det fryser över natten, så vid den här tiden ska det vara lite mjukare än vad du vill servera det. Smaka med kryddat salt och peppar.

Skrapa potatisarna i den färdiga skålen och släta upp toppen. Pipa toppen med bitarna av kylt smör. Täck skålen tätt med plastfolie och kylda över natten eller upp till 2 dagar framåt.

När du är redo att baka, värm ugnen till 350 ° F. Ta bort plastfolien och baka till toppen är guldbrun och potatiserna värms upp i ca 1 timme. Servera varma.

Receptanteckningar

När ugnsutrymmet är högt, kan du värma upp dessa potatis i mikrovågsugnen. Värm dem på HIGH i 1 minuters inkrement, omrör varje gång tills det är varmt. Överdelen av grytan kommer inte att brinna.

Släng inte dina potatisskal! Rosta dem för en lätt måltid före middagen.