Recept: Make-Ahead Creamy Mac & Ostgryta

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Makaroner och ost är ett välkommet tillägg till alla spridningar, oavsett om det är vid grannskapet eller på tacksägelsetabellen. Att det är en favorit, billig och vegetarisk pojke stöter också på den i kategorin en icke-misslyckad maträtt. Denna klassiska mac och ost har pasta flytande i en lätt vit sås laddad med skarp cheddar för smak och Monterey Jack för creaminess. Den är kronad med smörjiga krackkrummor som en sista touch. Med bara två knep upp din ärm kan den göras några dagar framåt och kastas i ugnen när det är dags, men smakar fortfarande så fräsch som dagen du gjorde det.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Kylning är nyckel

Du märker att det här ser väldigt ut som ett vanligt mac och ostrecept, så vad gör det något du kan göra framåt? Det finns två viktiga saker som sätter receptet ifrån varandra: För det första måste du både underkoka din pasta och kyla av den. Det här är dags att gå al dente med din pasta, eftersom al dente pasta inte kommer att bli så grötig som den sitter i såsen. Efter att pastaen är kokad måste den sköljas ordentligt med kallt vatten för att stoppa matlagningen och skölja bort extra stärkelse som kan göra mac och ost alltför gloppy. När pastan är klar, använd samma pott för att göra såsen.

Den andra framåtnyckeln: När såsen är klar, svalna den. Låt det hänga i ca 30 minuter tills det bara är varmt att röra innan blandning i pastaen innebär att såsen inte kommer att fortsätta att laga pastaen, så pastan håller sin konsistens.

Så skölj din pasta och kyla din sås. Lätt, eller hur? Den krämiga makaroner och ost av dina drömmar väntar på dig!

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Make-Ahead Creamy Mac & Ostgryta

Serverar 6 till 8 som huvudrätt 10 till 12 som sidovägg

 • 1 pund

  torrbönsmakaroni eller liten skalpasta

 • 5 matskedar

  osaltat smör, uppdelat

 • 1/4 kopp

  allround mjöl

 • 1 3/4 teskedar

  kosher salt

 • 1 1/2 teskedar

  mark senap

 • 1/4 tesked

  cayennepeppar (valfritt)

 • 5 koppar

  hel eller 2% mjölk

 • 8 ounces

  strimlad Monterey Jack Ost (ca 2 koppar)

 • 8 ounces

  strimlad skarp cheddarost (ca 2 koppar)

 • 1 kopp

  krossade rund smör krackare, såsom Ritz (ca 25 kex)

Gör makaroner och ost: Ta en stor kruka eller nederländsk ugn av tungt saltat vatten till koka över hög värme. Tillsätt pastaen och koka tills al dente. Töm, skölj med kallt vatten tills det är kallt vid beröringen och lägg åt sidan för att dränera noggrant.

Värm 4 matskedar i smöret i den nu tomma potten över medelhög värme till skumning. Tillsätt mjöl, salt, senap och cayenne om du använder och vispar bra för att kombinera. Fortsätt vispa tills blandningen blir doftande och fördjupar i färg, ca 1 minut. Gradvis vispa i mjölken och ta en simmer, vispa ofta.

Minska värmen till medelstora och simma, whisking ofta, tills tjockt något, ca 2 minuter. Ta bort från värmen. Tillsätt båda ostarna och vispa tills det är smidigt och helt smält. Ställ åt sidan tills den är kyld för att bara varma vid beröringen, cirka 30 minuter.

Under tiden smälter de återstående 1 msk smör och placera i en medium skål. Lägg till krackkrummorna och rör om att kombinera; avsätta.

När såsen kyls, tillsätt pastaen och rör om att kombinera. Överför till en 9×13-tums bakfat och sprida sig i ett jämnt lager. Stänk krackkrummorna jämnt över makaroner och ost. Täck noga med aluminiumfolie och kyl i upp till 2 dagar.

När du är redo att baka: Ordna ett ställ i mitten av ugnen och värm till 400 ° F. Medan ugnen är uppvärmd, låt bageritret sitta vid rumstemperatur.

Bake täckt tills uppvärmd genom och bubbla runt kanterna, ca 45 minuter. Avtäcka och baka tills toppen är guldbrun, ca 15 minuter mer. Låt sitta 5 minuter före servering.

Receptanteckningar

Baka och äta riktningar: Om du vill göra och äta maka och ost omedelbart, hoppa över kyla såsen och mixa pastan rätt in. Montera i bakfatet och baka upptäckt tills kanterna bubblar och toppen är guldbrun, 2o till 30 minuter.

Gör framåt: Detta recept är utformat för att monteras och kylas upp till 2 dagar före bakning.

Lagring: Förvaring kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 5 dagar.