Recept: Lyonnaise Salad

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

Vi har mycket att tacka Frankrike för när det gäller måltiden, men kanske en av mina favoriter är Lyonnaise Salad eller Salade Lyonniase: det är en perfekt kombination av frisé, en lockig bitter salladgrön, kastad i en varm vinaigrette och toppad med en pocherade ägg och krispiga tjockbitar i bacon. Det är en av de tidlösa rätterna som träffar platsen varje gång och kan transportera dig till Seines strand, även om du sitter fast i din sweltering amerikanska lägenhet.

Poaching ett ägg är inte det enklaste i världen, men med lite övning kan du behärska tekniken. Tekniken jag lärde mig på kulinarisk skola finns i receptet nedan, men du kan också kolla in vår pocherade ägghandledning.

Gröna är traditionellt frisée, men någon annan bitter grön kommer att fungera; arugula, escarole eller radicchio (röd, inte grön!).

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)


Lyonnaise Salad

Serverar 2

 • 4 koppar

  frisée sallad (ca 4 uns), sönderdelad i stora bitar av bitar

 • 2 ounces

  tjock bacon (ca 1 stycke) skivad mot kornet i 1/4 “styck, eller 2 stycken vanlig skivad bacon, skivad på samma sätt

 • 1 matsked

  vit vinäger

 • 2

  stora ägg, så färska som möjligt

 • 1

  medium skalot, finhackad

 • 1 matsked

  rödvinsvinäger

 • 1/2 tesked

  Dijon senap

 • Salt och peppar, efter smak

Placera friséen i en stor mixskål.

Placera en liten stekpanna över medelhög värme och koka baconbitarna, rör om så småningom tills de är guldbruna. Ta försiktigt bort från pannan från värmen och använd en slitssked för att överföra baconstyckena till en pappershandduk för att tömma och svalna. Håll pannan och dess gjorda fett.

Att poka äggen, fyll en kastrull med 4 tum vatten och tillsätt den vita ättikan. Blanda blandningen till en mild simmer. Bryt varje ägg i en liten skål. Med en skivad sked rör om kokande vatten för att skapa en bubbelpool och släng sedan det första ägget i virvelens öga. Använd baksidan av skedan, tryck omedelbart de solidifierande vita runt äggula, samla dem för att hålla sig nära äggula. Upprepa med det andra ägget. Smaka på ägget i 2 till 3 minuter. Ta försiktigt bort varje ägg med den slitsade skeden och lägg i en skål med varmt vatten. Trima bort några stygga bitar av kokt äggvita.

Uppvärm stekpannan med det gjorda baconfettet över medium värme. Tillsätt skaloterna och koka, rör om i 30 sekunder. Tillsätt röda vinäger och senap och virvla för att kombinera. Lägg till baconbitarna och virvla runt. Häll omedelbart det heta dressingen över gröna och kasta. Smaka med salt och peppar.

Dela sallat mellan två skålar och toppa med en pocherad ägg. Smaka på ägget med ytterligare salt och peppar, om så önskas. Servera omedelbart.

Receptanteckningar

Detta recept och inlägg har blivit uppdaterade. Ursprungligen publicerad 2006.