Recept: Kyckling Tikka Masala

(Bildkredit: Emma Christensen)

Även om kyckling tikka masala är mer brittisk än indisk, skulle du vara hårt pressad för att hitta en indisk restaurang som inte har denna krämiga, ljusorange skål som presenteras framträdande på menyn. Men om du gör det, är du välkommen att komma till mitt hus, där kyckling tikka masala är på vår regelbundna månatliga måltid rotation. Det är förvånansvärt lätt att dra ihop, och jag lovar att det är lika bra som vad som helst beställt av startmenyn.

(Bildkredit: Emma Christensen)

(Bildkredit: Emma Christensen)

Det finns förmodligen så många recept och versioner av kyckling tikka masala som det finns kockar som gör det. Även Wikipedia-sidan på skålen konstaterar att i en undersökning av 48 recept var den enda gemensamma ingrediensen kyckling. Min version ser nog ut som – och annorlunda – än många andra recept du kanske har stött på, men det här är jag som jag har skapat.

Eftersom kycklingen blir dubbelt kokad, en gång under pommes frites och igen i lammssås, gillar jag att använda kycklinglår istället för kycklingbröst. Förutom att ha en rikare och mer tillfredsställande smak, står kycklinglåren upp till denna typ av matlagning mycket bättre utan att bli strängt eller torrt. Jag har använt kycklingbröst från tid till annan när de var vad jag hade i kylskåpet, och de gör det bra – men om du har valet, gå till låren.

Du kan ha nollat ​​in på min omtale av att använda broiler. ja! Jag bor i en liten lägenhet utan utrymme för en grill, så jag vänder mig till min pannkaka för den typ av högvärme matlagning som behövs för detta recept – en köttfärsare är trots allt i princip en upp och ner grill. Om du har en grill, kan du snabbt grilla dina yoghurtmarinerade kycklingslår över hög värme. För resten av oss gör hönan ett utmärkt jobb. Höj låren något genom att laga dem på toppen av ett trådställ. Detta gör det möjligt för varmluft att flytta under köttet när det lagar mat och håller köttet också i sig i sin egen juice.

Perfektionen av tikka masala sås kommer från dess kombination av indiska kryddor, tärnade tomater och grädde. Denna trifekta är oslagbar – den gör en lysande orangefärgad sås som har den perfekta balansen mellan varm spiciness, sur tang och tillfredsställande rikedom. Detta är också en av de snabbaste “curry” rätterna som jag någonsin har gjort, vilket kräver försumbar sautéing och simmering tid. Om du är okej med multitasking medan kycklingen är under köttet, tar hela skålen högst 20 minuter.

Älskar du kyckling tikka masala? Har du en version som du älskar? Även om detta recept tjänar mitt eget godkännandestämpel, är jag alltid ivriga att höra vad andra människor gör i sina egna kök. Vänligen dela!

(Bildkredit: Emma Christensen)


Kyckling Tikka Masala

Serverar 4 till 6

 • För kycklingen:
 • 1 till 1 1/2 pounds

  benfria, skinnlösa kycklingslår

 • 1/2 kopp

  helmjölk yoghurt

 • Juice från 1/2 citron

 • 1 tesked

  kummin

 • 1 tesked

  koriander

 • För såsen:
 • 1/2 matsked

  ghee, smör eller olivolja

 • 1

  stor gullök, tunt skivad

 • 3 kryddnejlika

  vitlök, tärningar

 • 1-tums ingefära, skalad och malet

 • 2 matskedar

  tomatpuré

 • 1 till 2 matskedar

  garam masala

 • 1 tesked

  paprika

 • Nypa

  cayenne, valfritt

 • 1

  (28 uns) kan tärnad tomater

 • 3/4 kopp

  tung grädde

 • 1/2 kopp

  grovhackad koriander, plus extra för garnering

 • Att tjäna:
 • 3 koppar

  kokt basmatiris (Se: Koka Basmati Ris)

Trim kycklinglåren av några stora bitar av fett och lägg dem i en grundrätt. Vispa ihop yoghurt, citronsaft, kummin och koriander. Häll yoghurtblandningen över låren och rör om att helt täcka varje stycke. Kyckling kan användas omedelbart eller marineras i kylskåp i upp till 6 timmar. Kyckling blir mer öm och flavorful ju längre det marinerar.

När du är redo att laga mata en bakplåt med folie och sätt in en trådkylare över bakplåten. Slå ugnsnässkålen på högt med ett rack placerat 6 tum nedanför det bräckliga elementet.

Ta bort låren från yoghurt och skaka av extra marinaden. Lägg låren, med en tum eller så, åtskilda, på stativet över bakplåten. Överför låren till ugnen och bröd i 6 minuter. Vänd låren och broil i ytterligare 6 minuter. Kontrollera att låren kokas igenom och registrera minst 165 ° F på en snabblästermometer. bröd i ytterligare 2-minuters mellanrum om det behövs tills låren är kokta. Ta bort låren från ugnen och lägg åt sidan för att svalna.

Multi-Tasking Tips! Börja riset på spisen medan kycklingen är lagad. Ställ in en andra timer för att övervaka risets matlagning.

Varm en halv matsked ghee, smör eller olja i en stor stekpanna. Tillsätt lökarna och laga tills löken är mjuka och genomskinliga, 5 till 7 minuter. Tillsätt vitlök och ingefära, och koka tills duftande, ca 1 minut. Rör i tomatpastaen, 1 matsked av garam masala, paprika och cayenne och koka tills duftande, cirka 30 sekunder.

Häll tomaterna och deras juice och minska värmen till låga. Simmera tills såsen är något tjockare, ca 5 minuter. Tillsätt den kylda kycklingen i bitar av bitar.

Rör grädden och hackad kyckling i såsen och simma tills kycklingen värms igenom och såsen börjar bara bubbla, 1 till 2 minuter. Smak och tillsätt salt, peppar eller annat smakämne. Beroende på styrkan i din masala krydda mix, kanske du vill lägga till en annan matsked spice. Rör i korianderna innan du tar bort såsen från värme.

Servera omedelbart med ris. Översta varje servering med en annan strö av koriander. Återstoden kommer att hålla kylen i upp till en vecka.

Receptanteckningar

Slow Cooker Chicken Tikka Masala: Vill du ha kylling tikka masala redo när du kommer hem? Prova den här versionen: Slow Cooker Chicken Tikka Masala.

Detta recept publicerades ursprungligen oktober 2013.