Recept: Kyckling (eller Turkiet!) Pot Pie

Ooooh, det har säkert varit sött i köket senast och vi kan skylla allt på pajmånad! Nu är jag inte en att sätta bort socker, men den här veckan är jag på humör för att svänga saker och ting runt en liten och titta på den livliga sidan av livet. I min värld är drottningen av smakliga pajer en kycklingpott.

Som alla tårtor är kycklingpottspai en av de saker som har ett udda, felaktigt rykte för att vara lätt. Det är inte, särskilt om du börjar med att laga kycklingen och göra lager. Jag håller det enkelt genom att använda en butiksköpt lager och rotisserie kyckling (eller kvarvarande kalkon.)

Var försiktig med alltför många genvägar, men du kommer att sluta med den gamla klassikern av frusen grönsak blandad med ett tenn grädde med kycklingsoppa och fylld med färdiga kakor. Rysning!

En sista anmärkning: Chicken Pot Pie är mycket förlåtlig. Har du inte selleri? Skippa det. Vill du lägga till potatis? Gå rakt fram! Det är till och med OK att använda fruset blöta bakverk om du gör pajdegod är vad som håller dig borta. Detta är en av de underbara rätterna du kan spela med baserat på vad som finns i ditt kylskåp eller frys.

Chicken Pot Pie

serverar två, med rester

1/2 recept grundläggande pajskorpa, minus det valfria sockret

4T smör

2 c tvättad purjolök, skivad 1/4 tum tjock

1 1/2 koppar morotmynt (eller blommor!)

1/2 tsk salt

2 c skivad svamp

1 tsk torkad timjan (eller 2 tsk färska)

1/4 kopp mjöl

1 kopp kycklinglager, lågt eller inget salt

1 kopp mjölk

1/4 kopp torr sherry

1 T sojasås

2 kopp strimlad kycklingkött

1/2 kopp frysta ärter

1 T hakad persilja

mer salt och peppar efter smak

Förvärm ugnen till 400.

Gör konditoren degen, linda den i plastfolie och sätt den i kylskåpet för att vila.

Smält smöret i en stor stekpanna, sätt in purjolök, morötter och 1/2 tsk salt och sauta över medelhett under ca 10 minuter eller tills purjolaken har mjukat.

Tillsätt svamp och timjan och fortsätt matlagning. Efter ca fem minuter tillsätt mjölet och rör om det försiktigt i några minuter för att laga mjölet.

Lägg i lagret och mjölken och sätt till en mild simmer. När det bara börjar tjockna, lägg till sherry, sojasås (hemlig ingrediens!) Och kycklingen. Underhålla en simmer tills den förtorkas ytterligare. Låt det inte bli för tjockt!

Stäng av värmen och tillsätt ärtor och persilja. Häll i en 4-kopps gryta maträtt och lägg åt sidan.

Ta bort plastfolien från bakverkdegen och rulla ut den på en välmjölkad yta i en grov form något större än din gryta. Drapa över grytan och trimma för att passa. Med en skarp kniv skär du några slitsar i degen för att ventilera ångan.

Valfritt: Med tipparna på en gaffel doppad i mjöl trycker du på kanterna på bakverkens deg för att försegla. Om det finns extra deg, skär ut former för dekoration. Borsta thr topp med en ägg tvätt bestående av ett ägg slagna med 1 T vatten.

Placera gryta på ett bakplåt och skjut in i ugnen. Gör i 30 till 40 minuter, eller tills skorpan är gyllene. Ta bort och låt stå i 5 minuter före servering.

Inspiration:

  • Faye Hess på Chicken Pot Pie
  • På samma våglängd med SmittenKitchen
  • Sexiga genvägar från Nigella