Recept: Kubansk Svart Beansoppa

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

När jag var barn bodde vi i Miami, och vi hade en kubansk granne som jag nu bara minns som “Mrs. Garcia.” Hon hade kommit till Miami via båt från Kuba, och jag vet inte var hon är nu, men hon gav min mamma hennes recept på svartbönsoppa, som jag fortfarande använder till idag. Så var du än är, fru Garcia, tack för det här receptet. Det har förstört mig för alla andra svarta bönesupper – ingenting jag har haft på kubanska restauranger matchar upp till detta.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Medan ingredienslistan och den praktiska tillagningstiden för denna klassiska soppa är båda korta måste bönorna blötläggas över natten och soppan tar själv flera timmar att laga mat, så jag tycker att det här är bäst tillverkade på helgen när du kommer hemma hela dagen för att röra och krydda soppen när den lagar mat. Det fyller huset med en underbar doft också, vilket är en bonus.

Och sist men inte minst är ättika den hemliga ingrediensen; det gör soppen mer krämig och ger den lite “tang”.

Testerens anteckningar

Jag älskar svartbönsoppa, så jag hade tänkt mig att prova detta recept på Kathryns långa tid. Svartbönsuppe påminner mig om mina år som bor i Florida, där soppor som denna var menyflaster av många av restaurangerna i mitt grannskap.

Denna soppa gör inte besviken. Det har djupet av smak som bönor utvecklas när de lagar mat, långsamt – för att inte tala om rikheten från en skinkhock sakta sönder i potten. Soppa var extremt lätt och snabb att förbereda – det tog mig fem minuter att fylla på bönkruven och tillsätt grönsakerna. Den kokades, lång och långsam, och täcktes med lock så jag behövde inte ens oroa mig för att koka bort vattnet.

Resultatet var en oemotståndligt krämig soppa – och mycket av det! Detta är en att göra, äta i några dagar, och frys sedan som ett vårdpaket för ditt framtida själv.

Tro, oktober 2012

(Bildkrediter: Tro Durand)


Fru Garcias svartbönsoppa

Serverar 8

 • 1 pund

  torkade svarta bönor

 • 1

  medellök, finhackad

 • 1

  medelgrön paprika, finhackad

 • 3 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • 1

  skinka ben eller rökt skinka hock

 • 1/2 kopp

  olivolja

 • 2 teskedar

  salt-

 • Nymalen svartpeppar

 • 1/3 kopp

  destillerad vit eller äppelcidervinäger

 • Kokt ris, för servering (tillval)

 • Att garnera (valfritt):
 • Gräddfil

 • Hakad rålök

 • Hackad rödpeppar

Kvällen innan du lagar soppen, lägg bönorna i en kolsyrare och skölj med kallt rinnande vatten. Plocka ut några stenar eller bönor som är trasiga eller skrynkliga. Placera bönorna i en stor (4 quarts eller större) holländsk ugn eller sopppanna med lock och lock med tillräckligt kallt vatten så att det kommer upp till en tum ovanför bönans övre del. Blötlägg över natten.

Töm bönorna och skicka sedan bönorna till potten. Tillsätt tillräckligt kallt vatten så att det täcker bönorna med en tum. Tillsätt lök, peppar, vitlök, skinka ben eller hock, olivolja, salt och en generös mängd svartpeppar. Rör för att kombinera

Koka upp över hög värme. Skumma bort något vitt skum och minska värmen till låg och täcka. Simmera tills bönorna är mycket mjuka och soppen är krämig, inte vattnig, 4 till 5 timmar. Kontrollera efter 2 timmar. Om bönorna verkar torra eller stewy, lägg till en annan kopp vatten. Den slutliga konsistensen ska vara flätig och tjock, och soppen ska täcka baksidan av en sked. (Bönorna kommer att mjukna under de första två timmarna. Målet är att fortsätta att laga soppen tills några bönor bryter ner och skapa den släta, tjocka soppbasen.)

När soppen är färdig färdig, rör i ättikan och simma avtäckt i 15 minuter mer. Dra skinkbenet ur potten – köttet som inte redan har fallit av bör vara lätt att plocka av; grovhacka och returnera köttet till potten.

Servera över ris om så önskas, garnerad med hackade rålök och gräddfil. Om du vill kan små bitar av hackade chicharroner också garneras på toppen. Tillsätt några söta stekt plantor som sidovägg!

Receptanteckningar

Lagring: Rester kan lagras i en lufttät behållare i kylskåp i upp till 5 dagar eller frysta i upp till 3 månader.