Recept: kryddade linser med ägg

(Bildkrediter: Tro Durand)

När jag var på 20-talet bestämde jag mig för att bo ensam, äntligen efter att ha delat hem och lägenheter med en ständigt föränderlig ström av rumskamrater. Det första året i min solo lägenhet var grunden till min önskan att lära mig att laga bra. Jag visste hur man skulle följa ett recept, men jag insåg att det var så mycket mer att bli en lagkökare i köket. Jag kommer ihåg att stirra på en hög med bruna och visade grönsaker i mitt kylskåp och tänka på hur recepten inte är mer än det glänsande toppen av isberget, glänsande och lockande men inte signalerar de många krav de ställer på en kock: hur man handlar, hur att planera, hur man får ut det mesta av ingredienserna i ditt kylskåp och skafferi varje dag.

Det fanns några recept som fick mig igenom de tidiga dagarna från att börja förvärva 95 procent av kökskunskap som inte finns i recept. Oavsett hur tomt mitt kylskåp, jag hade alltid ägg, linser och kryddor, och kanske gör du också. Om så är fallet, är det den enklaste kvällsmåltiden – hemtrevlig och tröstande.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Jag åt det här många, många gånger i mina solo-vardagsdagar (mest minnesvärt, jag hade en skål långsamt bakad i ugnen medan jag ringde i telefon med min nuvarande man som äntligen ringde för att fråga mig).

Det är en enkel och förlåtande maträtt, gjord med linser kokta med skalot, vitlök och toasty indiska kryddor. Jag gillar att använda en blandning av röda linser och gula delade ärter. De röda linserna lagar sig snabbt i en mash av komfortmat, men de delade ärterna blir lite mer tandiga och ger en fin balans mellan textur och maträtt.

Det bästa är dock att du kan göra linsblandningen framåt och kyl eller frysta den. Sedan är det klart och väntat på att du plockar upp ett ägg på toppen och baka tills det är lite skarpt på toppen med varma mjuka linjer under och ett snyggt ägg för att du ska dra din gaffel genom.

Det är en maträtt för en, två eller mer. Jag har hoppat över kryddorna, och korianderna, ibland, ersatte mer vitlök eller en handfull färska rosmarin eller persilja. Du kan lägga till soltorkade tomater eller ett stänk av kokosmjölk. Tänk på det som ditt eget fartyg för att använda vad som finns i ditt eget skafferi och sträcka dina vingar som kock.

Så länge du har linser och ägg fyller det dig och gör dig känna dig som hemma i ditt kök, som det gjorde för mig.

(Bildkrediter: Tro Durand)


Kryddade linser med ägg

Serverar 4

 • 1 kopp

  röda linser

 • 1 kopp

  gula delade ärtor

 • 1 matsked

  olivolja

 • 2

  stora skalor eller 4 små skalotor, malet (ca 1/2 kopp)

 • 2 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • 2 teskedar

  garam masala

 • 4 koppar

  lågnatrium kyckling eller vegetabilisk buljong

 • Salt och nybakad peppar

 • 1 kopp

  finhackade korianderblad, från ett litet gäng

 • 4

  stora ägg

Skölj linserna och dela ärterna grundligt under rinnande vatten. Töm och lägg åt sidan.

Värm olivoljan i en medelstora kastrull över medelvärme och lägg till sjalottenlök och vitlök. Koka, rör om, i 3 till 4 minuter, eller tills vitlök och skalot är gyllene och doftande. Lägg linserna och dela ärterna och rör i garam masala. Rör grytan noggrant för att försäkra dig om att garam masala och sjalotten är helt fördelade i linserna.

Tillsätt buljongen (eller 4 koppar vatten) och vrid värmen till hög. Koka upp och minska sedan till en kokare och täcka pannan. Koka i 30 till 35 minuter eller tills de gula delarna är bara ömma. (De röda linserna är mindre och kommer att laga sig snabbare, de gula linjerna kommer att vara distinkta och al dente medan de röda linjen kommer att laga mat i en behaglig rustik mush.) Smaka med salt och peppar efter smak och rör i korianderna.

Vid denna tidpunkt kan linserna täckas och kylas i upp till 5 dagar eller frysta i portioner i upp till 3 månader (tina i kylskåpet över natten innan du använder).

För att servera: Värm ugnen till 350 ° F. Smörj enkelt enskilda ramekiner eller små ugnsfasta bakfat. Mound ca 1 kopp linser i varje sedan göra en djup ihålig i mitten och spricka i ett ägg. Stänk salt och peppar över ägget.

Baka i 18 till 25 minuter, eller tills vit är inställd och äggula tillagas efter dina önskemål. Servera omedelbart med en grön sallad.

(Bildkrediter: Tro Durand)