Recept: Koreansk stil Steamed Eggs

Du har haft ägg kokta, stekt, pocherade, och krypta … men vad sägs om ångad? Silkeslen, smaklig asiatisk stil ångad ägg är en riktig behandling vid vilken måltid som helst. Olika variationer existerar i Kina, Japan och Korea, och idag delar jag en metod för att göra stekade ägg i koreansk stil, kallad gyerisk jjim.

Vid sin mest grundläggande består gyeriska jjim (bokstavligen “ångade ägg”) av ägg som vispadas med vatten och något salt, som salt, brant räkor eller fisksås. Kryddor som gröna lökar och sesamfrön, liksom grönsaker och andra ingredienser, kan tillsättas. (Tänk på detta som en omelett, där du har en grundläggande teknik och kan ändra fyllningar och påfyllningar som önskat.)

När det ångades i ett varmvattenbad satt äggen in i den vackraste vanilj med textur av silke tofu. Mjukheten och saltheten är de perfekta komplementen till ångat ris – men jag har också varit känd för att äta gyerisk jjim rakt ur skålen, utan ackompanjemang. Ge det ett försök till frukost, lunch eller middag.


Koreansk stil Steamed Eggs (Gyeran Jjim)

Serverar 1 till 2

 • 2

  stora ägg

 • 1/4 tesked

  salt-

 • 1/2 kopp

  vatten, plus mer för att fylla potten

 • 1/2

  Skallion, hackad

 • 1/4 tesked

  rostade sesamfrön

Kombinera ägg, salt och 1/2 kopp vatten i en värmesäker keramisk skål, till exempel en ramekin eller liten ddukbaegi. Vispa tills det är väl kombinerat och skumt.

Placera skålen i en kruka. Fyll potten med varmt (inte kokande) vatten för att komma halvvägs upp på skålens sidor. Täck krukan, helst med ett klart glaslock så att du enkelt kan titta på vattnet och ägget. Koka över låg-medium värme i 12 minuter, se till att vattnet stannar på en mild simmer.

Strö över skalsorna och sesamfrön ovanpå ägget och fortsätt att laga mat i ca 3 minuter eller tills ägget är inställt. De borde vara fasta men jiggly.

Lyft försiktigt skålen ur potten och servera.

Receptanteckningar

Några variationer:
• Lägg till hackade grönsaker som röd paprika, morötter, korg, svamp eller lök till ägg och vattenblandningen.
• Lägg till Gochugaru (rödpeppar) tillsammans med Scallions och sesamfrön.
• Byt bröd, räkor, fisksås eller sojasås till salt.
• Byt lager för vatten.

Relaterad: Street Food for Dinner: Thai-Style Omelet (Kai Jeow)

(Bild: Emily Ho)

  Ingrediens Spotlight: Maltat mjölkpulver