Recept: Kärnmjölk karamelsås

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Förra året, i min strävan att avslöja alla de mest läckra och något oväntade sätten att använda kvarvarande kärnmjölk, snubblat jag på en dessertsås på toppen av alla dessertsåser. Jag omarbetade min favorit klassiska karamelsås för att sätta kärnmjölk i roret, och resultatet är en som säkert kommer att vinna ditt hjärta. Det börjar med nutty notes av butterscotch och den rika sötnosken av karamell, och sedan förvånar dina smaklökar med en tangy twist som lämnar dig som vill ha mer.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Mjuka karamellen

Det är verkligen inget som den ljuva belöningen av varm karamelsås direkt från potten, efter att det har haft några minuter att slå sig ner och svalna. Att smyga en sked känns som en obligatorisk behandling med varje sats. Därefter njuter jag särskilt av att det drizzlade över alla smaker av glass, söta sommarpannor, krispor och cobblers, tjocka skivor banan och zucchini bröd och till och med lagt till mitt kaffe.

Liksom många såser av sitt slag kommer denna kärnmjölkkaramell att fastna när den svalnar. Oroa dig inte, men det är lätt att komma tillbaka till det mjuka, regniga scenen. Om den är förvarad i en mikrovågsugnsäker behållare, mikrovågsugn den med medelhög effekt i ungefär en minut, rör om två gånger. Eller mjukna karamelsåsen genom att återuppvärma den på spisen över en panna med kokande vatten.

Kärnmjölk karamelsås

Gör 1 kopp

 • 4 matskedar

  osaltat smör

 • 1 kopp

  strösocker

 • 1 kopp

  kärnmjölk, uppdelad

 • 1 matsked

  ljus majssirap

 • Nypa salt

 • 1 tesked

  vanilj extrakt

Smält smöret i en djup, medium kastrull över medelhög värme tills det bubblar. Tillsätt sockret och vispa tills det kombineras. Vispa i 2/3 kopp av kärnmjölk, majssirap och salt, rör om tills det är löst. Koka upp. Koka om ibland, tills blandningen är djupbärnfärgad, ca 10 minuter

Avlägsna från värmen och häll i kvarvarande 1/3 kopp kärnmjölk och vanilj. Blandningen kommer att bubbla upp och släppa mycket ånga. Använd en långhanterad visp för att vispa kraftigt tills bubblan sänker sig och blandningen är jämn.

Återställ pannan till medelhög värme och låt sjuda tills såsen tjocknar lite, 3 till 5 minuter mer. Såsen kommer också att tjockna när den svalnar, så sluta matlagning när såsen fortfarande är lite tunn för din smak. Låt svalna i ca 5 minuter och servera sedan varmt.

Receptanteckningar

Lagring: Karamellen kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 2 veckor. Uppvärm i mikrovågsugnen i ca 1 minut (omblandning några gånger), eller i en värmebeständig skål över en panna med att simma vatten på spisen.