Recept: Kammusslor med Lime & Cilantro

Allt du behöver göra är att stanna i mataffären på väg hem från jobbet ikväll och plocka upp fem saker: ett pund kammusslor, en flaska vitt vin, organiskt kycklingslager, en lime och en massa cilantro. På ungefär en halvtimme kan du lägga en skål med pasta eller ris på bordet med söta gyllene kammusslor i en smidig, garlicky buljong. Är inte kammusslor underbara?

Kammusslor är en av mina favoritnätter på nätterna, och här är varför: De lagar mat i bokstavligen tre minuter. De är också något av en behandling, och vanligtvis kostar de ganska mycket mer än kyckling eller tofu, vilket innebär att jag är mer benägen att göra dem när det bara är min man och jag själv och inte en folkmassa. Bonusen i den här historien är att min man älskar scallops; en onsdagskväll med kammusslor är plötsligt speciell.

Atlanterhavskammusslakssäsongen börjar i början av november, så de söta och extra små kammusslorna är en bra val då. Annars köper jag den större havskammuslingen. Båda sorterna blir gummiliknande om du överkökar dem, så titta noggrant. När allt kommer omkring är deras korta matlagningstid det som gör denna maträtt så snabbt och enkelt!

Se till att du får ett dryckbart vitt vin och polerar resten av flaskan med middag. Den här gången valde jag en torr, men otrogen vit Rioja från Spanien, gjord med Viura druvor, med en stark syra och bara tillräckligt med frukt för att balansera kalken i buljongen. Det gick också väldigt bra med den färdiga maträtten.

Det här är en snabb och tyst gommenrengöring med en måltid, med rena, något astringerande smaker och den enkla komforten i en varm skål med soppa i dina händer. Och, naturligtvis, kammusslor – vilket gör till och med en veckodagsmiddag en behandling.


Kammusslor med Lime & Cilantro

Serverar 2 till 4

 • 1 pund

  linguine

 • Olivolja

 • 4 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • Rödpepparflingor, valfritt

 • 1/2 kopp

  torrt vitt vin

 • 2 koppar

  kycklingbuljong

 • 1

  lime, juiced

 • 1/2 packad kopp

  finhackad koriander, plus mer att garnera

 • 1 pund

  vik eller havskammusslor

 • Salt och nymalt svartpeppar

Värm en stor kruka med vatten till kokande och salt generöst. När du lägger på en koka, lägg till linguinen och koka i 9 till 11 minuter eller tills al dente. Töm pastaen, sätt tillbaka den i grytan och släng med en oljaolja.

Under tiden, värm i en liten kastrull en duggregn olivolja över låg värme och koka vitlöket i 3 minuter eller tills det är gyllene och doftande. Om så önskas, lägg till en strö av röda paprikor flingor. Tillsätt vitt vin och laga i 2 minuter tills det är något reducerat. Tillsätt kycklingbuljongen och lägg till en simmer. Krama i limejuice, sätt i korianderna och smaka och anpassa kryddorna. Håll värmen vid en låg simmer medan du lagar kammusslorna.

Värm en tung stekpanna över hög värme. Tillsätt en duggregn olivolja.

Om du lagar större havskammusslor, placera dem i pannan (smäll det inte) och strö lätt med salt och peppar. Koka i ca 1 1/2 minuter och vänd sedan. Koka i 3 minuter totalt. De borde utveckla en gyllene sear på varje sida.

Om du lagar de små kammusslorna, lägg kammusslorna och laga mycket snabbt, skaka och rör, tills de är knappt gyllene på utsidan och varma inuti. Det tar 1 till 2 minuter.

För att servera, fyll 2 till 4 skålar med pasta. Dela kammusslorna mellan skålarna och häll den varma buljongen över dem. Garnera med extra koriander och äta genast.

(Bilder: Tro Durand)