Recept: Julmorgonpannkakor

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Efter veckor upptagen med semesterens liv och rörelse, spendera julmorgon i dina pyjamas omgivna av blinkande ljus och njut av jazzy carols på skivspelaren. Det finns ingen anledning att rusa till köket för att mäta mjöl, mjölk och socker eftersom de enda sakerna i morgonens pannkakor behöver finnas två ägg och en hetpanna. Bland smeten innan Santa’s släde kommer och stash den i kylskåpet över natten för att utveckla en rik, tillfredsställande smak. Enkelt sagt, över natten är jäststiga pannkakor ett julmirakel.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

En särskild pannkaka för en särskild frukost

Våra går till lördag morgon pannkakor snabbt, tack vare kemiska syrmedel som bakpulver och bakpulver. Gjästrade pannkakor tar dock tid att bygga upp bubblor och utveckla smak, vilket gör dem till en perfekt kandidat för morgonmorgon.

Jäst är en vanlig ingrediens i bröd och öl, men det ger också pannkakor en mjuk, pussig konsistens med en rik, smakfull smak. Omrör smeten tillsammans innan du ställer ut mjölk och kakor till Santa kunde inte vara enklare. Allt som krävs är några enkla steg innan du sätter smeten i kylen för natten: Börja med att blomma jästen, rör sedan in resterande ingredienser (förutom ägget) och sätt åt sidan för att dubbla i volymen.

På julmorgonen är allt som är kvar att lägga i ett knappt slagen ägg – ett tips från våra lättaste, fluffigaste kärnmjölkspannkakor – innan du pannar upp pannkakor med en anmärkningsvärd lyftning.

Trots att lönnsirap är det klassiska valet för att drizzling över en lång stapel flapjacks, gör hemlagad apelsinjuice smör dem verkligen värda en fest. På julafton, medan smeten bubblor och dubblerar på bänkskivan, dra ut en pinne smör, lite lokalt framställd honung och en apelsin. Blanda zest, sirap och smör tillsammans med en strö salt och ingen kommer att sakna lönnsirap.

  20 enkla, billiga recept du kan laga i din sovsal

Läs mer: Här är varför vi lägger apelsiner i strumpor på jul

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Julmorgonpannkakor

Serverar 4 till 6; gör ca 20 (3-tums pannkakor) och 1/2 kopp orange honung smör

För pannkakor:

2 koppar mjölk, varm vid beröring (ca 105 ° F)


2 msk granulärt socker


2 tsk aktivt torrjäst


4 matskedar osaltat smör, smält och kylt lite, plus mer för pannan


3 1/2 koppar allmjölksmjöl


1/2 tesked salt


2 stora ägg, lätt slagna

För apelsin-honungs smör:

8 matskedar (1 pinne) osaltat smör, vid rumstemperatur


2 matskedar honung


1 1/2 teskedar nybakad orangefärgad orange (från 1/2 stor orange)

Nypa salt

Gör pannkaka smeten: Kombinera mjölken, sockret och jästen i en blandningskål. Lägg åt sidan i 5 minuter tills det är skumigt och luktar jämt. Vispa i smält smör tills det är helt införlivat.

I en mycket stor skål, vispa mjöl och salt tillsammans. Häll mjölkblandningen över mjölblandningen. Rör tills du inte längre ser något torrt mjöl smeten blir klumpig och det är okej.

Täck skålen med en ren kökshandduk och lägg åt sidan vid varma rumstemperatur tills det fördubblats i volymen, cirka 30 minuter. Byt ut kökshandduken med plastfolie och kyl sedan smeten åtminstone 8 timmar eller över natten. Under tiden gör det orange-honungsmörset.

Gör det orange-honungsmöret: Placera alla ingredienser i skålen av en matberedare som är utrustad med bladfästet. (Alternativt använd en elektrisk handblandare eller styv spatel och en skål.) Bearbeta tills gräddig och väl kombinerad, stoppa 1 eller 2 gånger för att skrapa ner skålens sidor, 30 sekunder till 1 minut. Överför till en serveringsfat, täck med plastfolie och kyl.

Gör pannkakorna: En halvtimme innan du vill börja laga mat, ta pannkaka smeten och apelsin-honung smör ur kylskåpet. Kassera plastplåten från pannkaka smeten. Tillsätt ägg och rör tills tillsats, även om det är okej att se streck av äggvita. Pannkaka smeten kommer att dyka tjock, viskös och krämig; avsätta.

Värm en stor gjutjärn eller nonstick skillet över medium värme och tillsätt ett smörklump. När smöret smälter, virvla runt pannan till kappa. Använd en 1/4 kopp mått för att släppa pannkaka smeten i stekpannan. Smeten är ganska tjock, så pannkakorna kommer inte att sprida sig i perfekt runda cirklar. Koka tills bottnen är guldbrun, 2 till 2 1/2 minuter. Pannkakans kanter kommer att visa sig torra och sätta, men du kanske inte ser bubblor stiga upp till ytan som du gör med andra pannkakor. Vänd med en platt spatel och koka tills den andra sidan är guldbrun, ca 2 minuter mer. Den första pannkaka eller två kanske inte visar sig vackert när du arbetar för att justera värmen och mäta hur snabbt pannkakorna lagar mat.

Överför pannkakorna till en tallrik och täcka med aluminiumfolie för att hålla varma, eller servera i satser. (Du kan också sätta pannkakorna i en 200 ° F ugn för att hålla dig varm.) Fortsätt tillagning tills hela smeten är upp, tillsätt mer smör på pannan och justera värmen efter behov. Servera pannkakor med apelsin-honungsmörket.

Receptanteckningar

  • Lagring: Återstående pannkakor och apelsinjuice smör kan kylas i upp till 1 vecka eller frysta i upp till 3 månader. Uppvärm pannkakor i brödrosten eller mikrovågsugnen tills den är uppvärmd.