Recept: Jacques Pépins Pastegratin med fisk och spenat

(Bildkredit: Melissa Ryan)

I mitt samtal med kock Jacques Pépin slog jag mig hur många gånger han nämnde att matlagningen var smartare och hur saker inte behövde vara onödigt komplicerade. Detta recept är ett bra exempel på det. Du kan vrida lite kvarstekt kokad fisk till en tröstande gryta som kommer att föda hela familjen!

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Jacques säger, “Det här är ett gott och ekonomiskt sätt att använda rester från en hel fisk eller filé av någon fisk, från lax till havskatt. Jag förbereder ofta denna måltid – eller en variation på det – när jag har kvarstekt kokt fisk eller skaldjur, lägger på den ovanpå kokad spenat och farfalle i en gryta. En lätt béchamelsås och en sprinkling av parmesanost kompletterar skålen, som sedan gratineras i en het ugn. ”

Testerens anteckningar

Det här receptet är ett bra sätt att använda någon kvarstående fisk från kock Jacques Pépins Broiled Lax med Miso Glaze, men du kan också bara köpa konserverad tonfisk eller lax istället för en snabb genväg. Medan det kan tyckas som en grundläggande nudelgryta, älskar jag att den har en säng av visad spenat, så det kan verkligen vara ensam som middag.

Christine, oktober 2015


Pastegratin med fisk och spenat

Serverar 4

 • 2 matskedar

  olivolja

 • 12 ounces

  spenat, tvättade och tuffa stammar avlägsnades

 • 3/4 tesked

  salt-

 • 1/2 tesked

  nymalen svartpeppar

 • 6 ounces

  farfalle (bow-tie pasta)

 • 8 till 10 ounces

  kvarstår kokad fisk

 • 1 matsked

  osaltat smör

 • 2 matskedar

  allround mjöl

 • 2 koppar

  mjölk

 • 3 matskedar

  nybakad parmesanost

Förvärm ugnen till 400 ° F.

Värm 1 matsked av oljan i en stor stekpanna tills den är het, men inte rökning. Tillsätt spenat, fortfarande vått från att tvätta och koka, täckt, över medelhög värme i ca 4 minuter, tills den är blöt och mjuk. Tillsätt 1/4 tsk varje salt och peppar och blanda väl. Sked spenaten i en 6-kopps gratinrätt.

Koka upp 4 liter saltat vatten i en stor kruka. Tillsätt farfalle, rör om och koka i ca 10 minuter tills det är ömt men ändå lite al dente. Töm pastaen i en kolv och svalna sedan genom att köra kallt vatten över det i 30 sekunder; dränera väl.

Kasta pastaen med fisken, bryt upp fisken om det behövs, och sprida det på toppen av spenat i gratinrätten.

Värm resterande matsked olja och smöret i en stor kastrull. Tillsätt mjölet och blanda väl. Koka i 30 sekunder, vispa, sätt sedan i mjölken och koka, omrör med visp. Tillsätt resterande 1/2 tsk salt och 1/2 tesked peppar och blanda väl. Häll såsen över fisken och pastablandningen och sprut parmesanosten på toppen.

Baka gratten i 25 till 30 minuter, tills det är varmt hela och brunt på toppen. Tjäna.

Receptanteckningar

Reprinted med tillstånd från Essential Pépin: Mer än 700 Alltid Favoriter från Mitt Liv i Mat av Jacques Pépin, upphovsrätt (c) 2011. Publicerad av Houghton Mifflin Harcourt.

(Bildkrediter: Tom Hopkins)

Hitta Jacques bok:

→ Essential Pépin: Mer än 700 All-Time Favoriter från Mitt Liv i Mat av Jacques Pépin