Recept: Hot & Sour Soup med svamp, kål och ris

(Bildkrediter: Tro Durand)

Har vårblåsan tagit dig? Det är fortfarande kyligt, fortfarande kallt, och varmt väder är fortfarande ett sätt bort.

Men jubel upp – jag har botemedel mot din blues. Det är soppa väder, och jag vill dela en av mina favoriter: en rik, smaklig kalkon (eller kyckling!) Buljong, spikad med kryddig chili peppers och limejuice, fylld med svamp, doftande ris och smältande korkar. Det är varmt och surt, ljuvt men ändå enkelt, starkt men ljust – allt du vill ha just nu.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Jag först gjorde denna soppa för några år sedan, när det kom rakt ut ur udda ingredienser i kylskåpet och en instinktiv längtan efter kål, ris, något kryddigt och lite surt. Jag kastade in nästan varje uppvärmning, uppfriskande ingrediens jag längtar på vintern, och fantastiskt fungerade allt. Det har blivit en årlig tradition sedan dess.

När vädret blir kallt och den andra typen av nedkylning drar jag kalkonbuljong ut ur frysen och gör en stor kruka med denna soppa. Spicinessen rensar bort bihålorna och limejuiceen lägger allting upp. Min man och jag slår upp det här uppe vid kvartalen; Det är den bästa vintertoniken jag vet.

Det är också veganvänligt – använd bara vegetabilisk buljong. Använd de bästa sakerna du kan – om det är kalkon, kyckling eller veggie. Denna soppa behöver den djupa smaken av ett bra lager.

Och balansera de olika elementen enligt din egen smak. Vissa kan tycka om att det är spicier, så lägg till alla paprika och servera med en stor sked chili sås (inser dock att denna soppa blir spicier när den sitter i kylskåpet, och vid dag tre kommer den verkligen att brinna – i gott skick sätt!). Och om du vill ha det saltare eller mer surt, servera bara med soja och lime.

Glad soup-äta – det är verkligen den tiden på året.

(Bildkrediter: Tro Durand)


Hot & Sour Soup med svamp, kål och ris

Gör 8 till 10 (1-kopp) portioner

 • 1 matsked

  canolaolja

 • 4 ounces

  cremini eller shiitake svamphattar, tunt skivad

 • 1 till 3

  jalapeño paprika, finhackad

 • 6 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • 3-tums ingefära, riven (eller 1 matsked ingefärapuré)

 • 1 till 3

  limes, zested och juiced

 • 8 koppar

  kycklingbuljong (eller kalkon eller grönsaker)

 • 1/2 kopp

  jasminris

 • 2 matskedar

  sojasås (eller tamari, om glutenfri), plus mer att servera

 • 1/2 litet huvud

  grönkål, skuren i halva och rakade tunna

 • Chili vitlök sås eller kimchi, att tjäna

Värm oljan i en stor tung kruka eller nederländsk ugn över medelhög värme. Tillsätt svampen och laga i 5 minuter utan omröring. Rör svamparna efter 5 minuter och koka i 5 minuter, eller tills de är bruna. Tillsätt tärnad paprikor, vitlök och ingefära och koka i ca 5 minuter, eller tills doftande och något mjukad.

Tillsätt limezest och buljong och sätt till en simmer. Tillsätt riset, täck och simma i ca 20 minuter, eller tills riset är knappt mjukt. Tillsätt den rakade kålen, limejuice och sojasås och simma i ytterligare några minuter, eller tills kål är varm. Smak och tillsätt mer limejuice, sojasås eller annat smakämne.

Servera med extra sojasås, lime wedges och kimchi eller chili vitlök sås.

Receptanteckningar

Detta recept publicerades ursprungligen december 2008.

(Bildkrediter: Tro Durand)