Recept: Honungsvällor med karamelliserade äpplen

(Bildkredit: Jamie Schler)

Älskling och äpplen är de mest kända mat som äts på Rosh Hashanah – det judiska nyåret – för ingenting är mer symboliskt för ett runt, sött år än äpplen och honung. Ingen Rosh Hashanah måltid är komplett utan att en platta äppelskivor passerade till varje gäst, följt av en skål honung; skivorna är doppade, bönerna sa, och äppelskivor hala med honung är ätit i rop av “L’Shanah Tova! Gott nytt år!”

I år avslutar mitt eget nyårsmjöl med dessa släta, söta, läckra honungsvällor bakade i runda ramekiner och toppad med karamelliserade äpplen – ger en ny vridning till en traditionell semesterteder och ett nytt sätt att städa en rund, söt år.

(Bildkredit: Jamie Schler)

Judiska helgdagar är rika med kulinariska traditioner, speciella matar fyllda med symbolisk mening. På Hanukkah, Ljusets Festival, stekar vi mat som potatis latker, fisk och munkar i olja för att påminna oss om oljebrytets mirakel i det stora templet i åtta dagar och nätter. På påsken äts en matris – som matzoh, bittera örter och saltvatten – för att påminna om vår tid som slavar, vår resa till frihet genom öknen och i slutändan vår befrielse samt livsmedel ätit symboliskt för vår och återfödelse. På Sukkot, en höstfestival, äter vi nyskapade frukter och grönsaker i tillfälliga utomhushytter, symboliska för den tid som vi spenderade under exodus som bodde och äter ute i öknen.

Och vid Rosh Hashanah, en tid av firande och nybörjare, är det traditionellt att äta nya frukter, som granatäpplen, tacka Gud för att föra oss till den här nya säsongen, tillsammans med fisk, symbolen på fruktbarhet och överflöd, och rund, söt mat, som äpplen, för att representera önskan om en rund, söt år att följa, från början till slut, en obruten livskrets.

Kyckling eller lamm bakat eller stuvat med äpplen, honung, datum, pommes frites och russin lägger sötma till nyårsmaten. Söträtter, som morot tzimmes och äppelkugel, serveras också. Och måltiden slutar alltid med desserter fyllda med äpplen och rik på honung; varje familj verkar ha sitt eget recept på den traditionella honungskakan och äppeltårta som finns på varje bord.

Njut av denna lätt bakade vanilj, sötad med honung och toppad med karamelliserade äpplen, på ditt bord i år – och hela året! L’Shanah Tova! Gott nytt år!

Kosher Note

Med tanke på mejeriet i dessa vaniljar, är de inte pareve och under kosher regler skulle inte ätas direkt efter en måltid med kött. Som sådan gör de en underbar rik efterrätt för att följa en helt vegetarisk Rosh Hashanah fest. Man kan servera dessa med en mjölkbrunch efter att ha deltagit på morgontjänsten, om kvällsmåltid är kött eller som ett sena mellanmål efter huvudmåltiden. Eller, självklart, om ditt hushåll inte håller kosher, gör de ett underbart sätt att införliva traditionella smaker av äpplen och honung.

(Bildkredit: Jamie Schler)

Honung Custards med karamelliserade äpplen

Serverar 6 till 8

 • För honung custards:
 • 3 koppar

  (700 ml) mjölk

 • 3

  stora ägg

 • 1/2 kopp

  (125 ml) rinnande (flytande) honung

 • 1/4 tesked

  salt-

 • 1/2 tesked

  vanilj extrakt

 • Muskot

 • För de karamelliserade äpplen:
 • 2

  medelstora äpplen, vilken sort som helst (se receptnot)

 • 1 generös matsked

  smör eller margarin

 • 2 till 4 matskedar

  honung

 • 1 till 2 matskedar

  rom, valfritt

 • Kanel eller muskotnöt, valfritt

 • Att tjäna:
 • Vispad grädde för servering, valfritt

För att göra custards:

Förvärm ugnen till 350 ° F. Ordna 6 till 8 ramekiner eller ugnssäkra vaniljskålar i en 9×13-tums bakfat (eller annan liknande storlek som håller några inches vatten).

Placera mjölken i en kastrull över låg till medelvärme och försiktigt sätta det bara knappt i koka. Ta omedelbart av från värmen.

Vispa äggen ihop i en medium till stor skål. Tillsätt honung och salt och vispa snabbt tills det är välblandat. Häll den varma mjölken i ägget och honungsblandningen i en långsam ström medan du piskar hela tiden. När all mjölk har blivit inskakad, rör i vaniljan.

Fördela vaniljbenet jämnt mellan ramekinerna – jag tycker att det är lättast att hälla vätskan i en stor mätbägare med en tipp som gör att du kan hälla rent i kopparna utan att göra en röra. Damma toppen av varje vanilja med bara en liten nypa nötkött och placera bakpannan i den förvärmda ugnen. Häll mycket varmt varmt vatten (varmt kranvatten är bra) i bakpannan, runt custard-kopparna, var noga med att inte plaska något vatten i vaniljorna.

Bakservisarna i 40 till 50 minuter; Exakt baktid beror på storleken och djupet på vaniljsåsningen samt ugnen. Custardsna är färdiga när de sätts i mitten – testet genom att försiktigt röra på toppen av vaniljbenet eller försiktigt jiggla pannan. Custardsna fortsätter att stärka lite när de kyler.

Ta bort pannan ur ugnen och placera den på ett kylskåp. Låt svalna i ca 10 minuter. Lyft försiktigt varje vanilja från vattnet och placera på ett stativ tills det är tillräckligt kallt för att kyla. Täcka vardera i plastfolie och kyla i 3 eller 4 timmar, eller över natten.

För att göra de karamelliserade äpplen:

Skala, kärna och hugga äpplen i små kuber. Värm smöret eller margarinen i en stekpanna och kasta i äppelbitarna. Koka, kasta ofta, tills äpplen är ömma. Tillsätt liten mängd vatten ibland när äpplen lagar mat; vattnet kommer att hjälpa till att laga äpplen och hålla dem fuktiga samtidigt som de hindrar dem från att brinna.

När äpplen är gaffel-mjuka, drizzle i 2 matskedar av honung; smaka och tillsätt mer honung beroende på din föredragna sötma och smaken av frukten. Fortsätt omrör, tillsätt mer vatten efter behov och önskat. Rör romet in i frukten, om du använder det, och fortsätt att laga mat tills det har simmat bort. Skrapa äpplen i en skål för att svalna något innan du serverar över de kylda vaniljorna.

Att tjäna:

Toppa varje vanilja med en generös sked av äpplen, en mycket lätt dammning av kanel eller muskotmjölk, och lite vispgrädde.

Receptanteckningar

Två äpplen räcker för en hällande sked äpplen per vanilj. Om du vill ha lite mer toppning, bara öka antalet använda äpplen. Använd ungefär 1 tesked smör eller margarin och 1/2 till 1 matsked honung per äpple.