Recept: Honungsglassat fläskkotlett

(Bildkredit: Quentin Bacon)

Honung är en söt vän till fläsk, som är känd av den allestädes närvarande honungsbakade påskskinkan. Problemet med en skinka är att det är tillräckligt stort för att vara en börda i ett litet kök. (Några människor hävdar att evigheten är en skinka och två personer.) En nötkött gör dock tillräckligt för två till fyra portioner, och gör fortfarande en bra söndagsmiddag.

Honungglaserad fläskkötta: Se på videon

Det bästa med fläskfilé är att det är mycket magert och lagar sig snabbt. De svåraste sak om fläskfilé är att den är mycket magert och lagar sig snabbt.

Eftersom det blir drab och torrt när det är överkokt, är hemligheten till saftigt rostat fläsk att lita på en snabbläsad termometer för att mäta doneness istället för att gissa eller följa råd i äldre köksböcker som insisterar på att det är riskabelt att äta fläsk som inte är väl gjort och grå. Vi är klokare nu och förstår att smörgås tillagd till en säker 145 ° F till 150 ° F kan vara en tad rosa i mitten, men juicerna kommer inte visa några spår av rosa. För noggrann läsning sätt termometern horisontellt genom änden av den cylindriska filén; den här snittet av fläsk är så smal att det är svårt att fastställa mittpunkten när den genomborras från toppen eller sidan.

Läs mer: USDA sänker temperatur riktlinjer för matlagning fläsk

Den björnformade klämflaska honungen kommer att fungera om det är allt du har till hands, men detta recept (speciellt när det tillverkas med premium betet fläsk eller serveras till påsk) förtjänar utmärkt lokal honung – kanske akacia eller vildblomma eller till och med sur eller kastanj om du föredrar en djupare, jordligare smak. Värmen från den krackade svarta och cayennepepparen mildrar sötmen. Jag föreslår att du serverar detta recept med kex eller jästrullar för att sopa upp hela den fantastiska glasyren.

Läs mer: Vad man ska veta om honungsfärg, varietals och hitta en älskling du verkligen älskar


Honungglaserad fläskkötta

Serverar 4

 • 1/4 kopp

  älskling, plus mer för drizzling

 • 1/4 kopp

  sherry vinäger

 • 1 matsked

  helkorn Dijon senap

 • 1/4 tesked

  markerad cayennepeppar

 • 1

  (1- till 1 1/2-pund) fläskfilé

 • 1 tesked

  kosher salt, plus mer efter behov

 • 3/4 tesked

  nymalt svartpeppar, plus mer efter behov

 • 1 matsked

  Smör

 • 1 matsked

  olja

 • 2 teskedar

  finhackad färsk rosmarin (tillval)

Ordna ett ställ i mitten av ugnen och värm till 400 ° F.

Vispa ihop honung, ättika, senap och cayenne i en liten skål; avsätta.

Trima någon silverskinn från nötköttet. Vänd under den avsmalnande änden och binda den på plats med köksgarn, eller låt den vara lös för att skapa en del som kommer att bli väldigt bra. Torka fläsket torrt med pappershanddukar och strö rikligt med det uppmätta saltet och peppar.

Värm smöret och oljan i en stor, ugnssäker stekpanna över medelhög värme. Tillsätt fläskkakan och koka tills den är brunbrunad på alla sidor, vrid med tang, ca 5 minuter totalt.

Placera i ugnen för att steka tills en snabbläs termometer satt in horisontellt i slutet av fläskregisteret 140 ° F, ca 12 minuter. Avlägsna stekpannan från ugnen och överför fläsken till en ren platta.

Placera stekpannan över medelhög värme. Häll honungblandningen i stekpannan och rör om att lossa eventuella bruna bitar. När vätskan börjar sizzle, sätt tillbaka fläsk och eventuella juicer till stekpannan. Luta försiktigt stekpannan så att vätskepolarna på ena sidan av pannan och skingera den kontinuerligt över toppen av fläsken tills vätskan förtorkar i en sirapaktig glasyr, ca 2 minuter. Överför fläsken till en serveringsfat och häll glasyren över toppen. Låt vila i 5 minuter. Fläskens inre temperatur stiger till 145 ° F till 150 ° F.

Skär fläskkorset i skivor. Drizzle med mer honung och strö med salt, peppar och rosmarin om du använder. Servera varma.