Recept: Honeyed Grapefrukt Yogurt Parfait med Popped Amaranth

Ibland gillar jag att lura mina sinnen att tänka att vi upplever varmare, mer vårmorgon än vi verkligen är i Seattle. Fall i sak: det här fina, delikata frukostreceptet som är perfekt balanserat med krämig yoghurt, toasty kokosnöt, crunchy amaranth och söt honung.

Efter att ha arbetat på min kokbok, Hela kornmorgon: Nya frukostrecept att spänna årstiderna (Tio hastighetspress, december 2013) i ungefär ett år nu är jag helt 100% nedsänkt i fullkorns frukost recept. Så medan manuskriptet är klart och vi är i hjärtat av redigeringsprocessen tänker jag ständigt upp recept. Jag önskar att vi fortfarande kunde klämma in där. Detta är ett sådant recept.

Om du inte är bekant med amaranth, kallas det ofta en pseudograin, för det är faktiskt fröet av en ört. Medan den är liten i storleksordningen, är det en bra källa till fullständiga proteiner och aminosyror. Jag skämtar nästan alltid till det innan jag använder den, för att jag gillar crunchen och den nutty smak som den utvecklas i den heta pannan – om du befinner dig i en granola eller muesli rut, är poppad amaranth ditt svar! För det här receptet använder jag vanlig yoghurt, för då kan jag kontrollera nivån av sötma med honungen, men om du föredrar en vaniljgoghurt (eller en annan favorit smak), använd det istället att använda det istället.

För att sätta dessa ihop använder jag bollar i stor utsträckning för att vi har en miljon kring skafferi, men jag tycker också om att se skikten av färg och konsistens – de gör en riktig visning på det sättet.

Och samtidigt som det verkar som om det finns några steg kan du faktiskt rosta kokosnoten, popa amaranten och segmentera och kylda grapefrukten i god tid så att det här enkelt blir en snabb veckodagsrecept. Det är också en vinnare för helgbrunch eller speciella tillfällen frukostar eftersom det är så söt. Jag ska berätta en sak: det är en omedelbar morgon humör-lyftare som vi sitter och väntar tålmodigt på våren.

Honeyed Grapefruit Yogurt Parfait med Popped Amaranth

Serverar 2

1/2 kopp ostärmad kokosnöt
1 grapefrukt
1 kopp vanlig yoghurt
1/4 kopp rå amaranth
4 teskedar honung

Förvärm ugnen till 350 ° F och rosta kokosnoten tills den är guldbrun och doftande, ca 5-7 minuter.

För att segmentera grapefrukten, trimma av toppen och botten av grapefrukten så att varje ände är platt. Placera kanten av en skarp kniv precis inuti gränsen där pithen möter massan och skiva ner och ut, efter fruktens form. Repetera tills grapefrukten skalas. Skär sedan försiktigt fruktsegmenten med en skarp kniv genom att skära ner mot kärnan så nära som möjligt till de membran som skiljer segmenten. Ange segment åt sidan.

För att skåda amaranten, häll de torra kornen (skölj inte) i en torr panna. Använd en större pan än du tror att du behöver eftersom de har en riktig tendens att hoppa när de pop. Ställ pannan över medelhög värme tills de försiktigt poppar, vanligtvis ca 3 till 5 minuter. Kornen kommer inte att växa i storlek, men de blir vita som små pärlor av popcorn. På grund av sin lilla storlek kan de brinna snabbt så var noga med att titta på pannan nära. Det är oundvikligt att inte varje enskilt korn kommer att dyka upp. Om du väntar på att de ska göra det, kommer du sannolikt att brinna bruntet av dem, så om de flesta har blivit poppade och vissa är guldbruna, ring det sluta och dra av pannan av värmen. De kommer vara krispiga och härliga oavsett.

För att montera parfaits, hitta två glasögon som du särskilt gillar – vi använder bollburkar. Sked 1/4 kopp yoghurt i botten av varje klass. Topp med några segment grapefrukt, 1 matsked poppad amaranth, 1 1/2 matskedar rostade kokosnöt och 1 tesked honung. Upprepa för att skapa ett annat lager. Jag brukar ha några skivor grapefrukt kvar i slutet, så jag översta varje med extrafunktionerna och strö över den återstående kokosnoten ovanpå. Njut snart efter montering. Montera inte parfaits tills du är redo att njuta, eftersom amaranten kommer att bli fuktig om den sitter bland yoghurt och honung för länge.

Relaterad: Enkel och elegant Brunch Skål: Yoghurt Parfait

För mer fullkorns frukost recept så mycket som denna, min kokbok, “Hela kornmorgon: Nya frukostrecept att spänna årstiderna” (Tio Speed ​​Press, 2013) kommer ut nästa december. Följ min veckoprofil, A Sweet Spoonful, för bokuppdateringar och en massa extra frukostkorn (och bortom) recept.

(Bilder: Megan Gordon)