Recept: Hjärta & hälsosam Apple Muffins

Kunde hela vete äpple muffins gjorda utan ägg, mjölk, socker eller lövmedel eventuellt vara bra? Nåväl, tydligen var dessa minnesvärda nog att många år efter att ha provat dem vid åtta års ålder fann jag mig att kräva dem igen.

Ett mail till min mamma, följt av ett telefonsamtal till en familjemedlem, avslöjade att receptet ursprungligen kom från Edward och Wendy Esko Makrobiotisk matlagning för alla. Beväpnad med en skanning av en väl sliten kokboksida, var jag nyfiken på att receptet var lika bra som jag påminde om. På många sätt var det. Äppelpackade muffins var saftiga, som jag kom ihåg och älskade dem, och de hade precis rätt mängd naturlig sötma.

Och ändå, inte makrobiotisk, kände jag trangen att förbättra dem lite. Den makrobiotiska kosten begränsar användningen av kryddor, och det ursprungliga receptet krävde bara 1/4 tesked kanel (tillval). Min anpassning innehåller mer kanel, nyskalad ingefära, muskotnöt och nötkött. Annars lämnade jag saker som de var, sötande muffinsna bara med äppeljuice och hålla den täta men tillfredsställande blandningen av helvete och helvete konditorivaror.

Dessa är inte fluffiga, super söta muffins man äter som en ursäkt för att ha dessert till frukost. Snarere är de en riktigt hälsosam, fyllig och uppfriskande mat för att börja dagen. Fylld med läckra säsongsbetonade äpplen finner jag dem en underbar motgift mot alla de rika och söta matarna runt oss denna årstid.

P.S. Efter att ha blivit uppvuxen kring hälsokostnötter var jag lite skeptisk till mina egna smaklökar. Skulle någon annan verkligen vilja ha dessa muffins? Var de värd att dela? Min icke-hippie pojkvän säger, “Alla tycker om att äta muffins på morgonen, men de låter dig ofta brutna, som om du hade en tårta eller ett bakverk. De är hjärtliga och inte alltför söta och låter dig känna att du hade det bästa av båda världarna. ” Puh!

Apple Muffins
Gör 12 muffins

2 koppar helvete konditorivaror
1 kopp helmjöl
1 1/2 teskedar kanel, plus mer för sprinkling
1/2 tsk jordnötspadda
1/2 tsk jordnötter
1/4 tsk havsalt
3 matskedar majsolja (eller canola eller safflor), plus mer för smörgryta
1 3/4 koppar osötad äppeljuice
1 1/2 teskedar fint riven frisk ingefära
3 äpplen, tärnad

Förvärm ugnen till 350 ° F. Smör en 12-kopps muffinspanna och lägg åt sidan.

I en stor skål, kombinera mjöl, kryddor och salt. Tillsätt olja och blanda väl. Tillsätt juice och ingefära och rör om tills det kombineras. Vik i äpplen.

Värm muffinspannan i ugnen tills den är varm. Ta bort pannan från ugnen och dela smeten jämt mellan muffinkopparna. Sprinkla toppar med kanel.

Baka tills guldbrun, cirka 25 till 30 minuter.

Anpassad från Edward & Wendy Eskos makrobiotiska matlagning till alla (Japan Publications, 1980)

Tack vare Edward Esko och Karen S.!

Relaterad: Enkel och bärbar frukost Recept

(Bild: Emily Ho)