Recept: Hemlagad aprikos Newtons

(Bildkrediter: Maria Siriano)

Minns någon annan när Fig Newtons ansågs vara ett hälsosamt mellanmål, förmodligen för att de innehöll torkad frukt? Jag minns inte att min mamma köpte dem istället för Oreo-kakor, åtminstone tills jag smakade dem – och sedan omvandlades jag. Här är min hemlagade version med en solig aprikos-och-orange fyllning, alla inslagna i en mjuk kakadeg.

(Bildkrediter: Maria Siriano)

Degen för dessa kakor börjar med en blandning av all-purpose och helvete mjöl eftersom jag älskar den nytta som hela vetet lägger till. Brunt socker, vanilj extrakt och nybakad apelsinskämd smakar degen, vilket är ganska lätt att arbeta med när det fryser.

Jag gillar inte att fylla det är för sött, så jag sätter ihop torkade aprikoser med färsk apelsinjuice och bara en liten honung för att mjuka upp dem innan du blitzar blandningen i en mjuk pasta i matberedaren. Du kan använda vanliga sulphurerade aprikoser, som behåller sin levande färg, eller går med unsulphured, som har samma smak men är mörkare i färg. Denna fyllning kan göras i förväg om du vill bryta kakan i två sessioner.

Att skapa kaklisterna är inte svårt, men en bänkskrapa är ett verktyg som gör jobbet mycket enklare, eftersom det hjälper till att forma och forma degen i fina, raka kanter. Dessa hemlagade aprikos Newtons blir faktiskt mjukare nästa dag om du är som jag och kan inte motstå en mjuk, kakig cookie!


Hemlagad aprikos Newtons

Gör 24 (1 1/2-tum) cookies

 • För degen:
 • 1 kopp

  allmjölksmjöl, plus mer för dammning

 • 3/4 kopp

  fullkornsmjöl

 • 1 tesked

  bakpulver

 • 1/4 tesked

  fint salt

 • 10 matskedar

  (1 1/4 pinnar) osaltat smör, vid rumstemperatur

 • 2/3 kopp

  packat ljusbrunt socker

 • 1

  stort ägg

 • 1 tesked

  vanilj extrakt

 • 1

  medium orange

 • För fyllningen:
 • 8 ounces

  torkade aprikoser

 • 1/4 kopp

  vatten

 • 1 matsked

  honung

För degen: Vispa mjöl, bakpulver och salt i en medium skål.

Slå smör och brunt socker i skålen på en stativblandare som är utrustad med paddelfästet på medellång hastighet tills den är lätt och fluffig, ca 3 minuter. Stoppa mixern och tillsätt ägget och vaniljan. Använd en Mikroplatta, vinka gräskans kant i skålen (rens den orangefärgade fyllningen). Slå på medellång hastighet tills den är införlivad. Stoppa mixern och skrapa ner skålens och paddelens sidor med en gummispatel.

Återställ mixern till låg hastighet, tillsätt sedan mjölet och blanda tills det bara kombineras (degen blir väldigt mjuk och klibbig). Skrapa degen på ett ark plastplast och pressa in i en disk ca 1 tum tjock. Vik skivan tätt i plastfolien och kyl den tills den är fast, men fortfarande smidig, ca 2 timmar. Under tiden gör fyllningen.

För fyllningen: Placera aprikoserna i skålen av en matberedare som är utrustad med bladfästet och bearbeta tills det är finhackat, cirka 30 sekunder. Överför blandningen till en liten kastrull. (Inget behov av att tvätta matberedaren, du kommer använda den igen.)

Juice den zestad apelsinen och tillsätt 2 matskedar av saften till pannan. Tillsätt vatten och honung. Värm blandningen över medium värme, rör om ibland tills aprikoserna fylls upp och all vätska absorberas, ca 4 minuter.

Överför blandningen tillbaka till matprocessorn och bearbeta till en jämn pasta, ca 1 minut. Låt blandningen svalna helt.

Att bygga ihop: Rikta ett bakplåt med pergamentpapper och lägg åt sidan. Överför den kylda aprikosblandningen till en rörpåse eller återförslutbar plastpåse.

Damm en arbetsyta generöst med mjöl. Vik upp disken av deg och skär den i 3 lika delar (ca 6 1/2 ounce vardera). Placera en bit på arbetsytan, sätt tillbaka de 2 andra delarna i plastfolie och kyl de 2 styckena.

Omforma den resterande delen av deg i en logg ca 2 tum bred och 4 tum lång. Placera loggen med den korta sidan som vetter mot dig, damm upp toppen med mjöl och rulla in i en 1/2 tum tjock rektangel ca 4 tum bred och 12 tum lång.

Skruva av ett nedre hörn av plastpåse eller rörpåse med hjälp av köksskjuv. Rör tillräckligt med att fylla i mitten av degen så att den är 1 tum bred och 1/4 tum tjock.

Skrapa upp den högra sidan av degen med en bänkskrapa och lägg den försiktigt över mitten så att den når mitten av fyllningen. Upprepa med degen på vänster sida. Klätt försiktigt degen på toppen med händerna och kläm den ihop efter behov, så att den helt täcker fyllningen och plattar något. (Det ska nu vara i en Fig Newton-form.)

Skär den fyllda degen i halv tvärgående. Använd bänkskrapan, vrid försiktigt varje bit över och överför den till bakplåten så att den är sömmad nedåt. Upprepa med rullande och påfyllning av de återstående 2 bitarna av deg, använd mjöl efter behov för att förhindra att degen klibbar. Du kommer att sluta med 6 fyllda och formade bitar av deg på bakplåten, så placera dem i 2 rader av 3 vardera, ca 2 tum från varandra.

Kyl timmerna i minst 30 minuter eller upp till 1 timme. Ställ in ett rack i mitten av ugnen och värm till 350 ° F.

Baka tills det är lätt brunt runt kanterna, 15 till 17 minuter. Skär varje bar i tvärsnitt i 4 stycken och låt svalna helt. Förvara i en lufttät behållare i upp till 5 dagar.

Receptanteckningar

Gör framåt: Fyllningen kan göras fram och förvaras i kylskåp i upp till 5 dagar.