Recept: Hawaiian Burgers med grillad ananas

(Bildkredit: Coco Morante)

Vi är några veckor i grillsäsongen, och det betyder att det är dags att sträcka sig bortom den grundläggande burgaren och börja bli kreativ med toppings. En ovanlig favorit av mig som är perfekt för sommaren? Grillad ananas! Borstade med whiskyglasyr och åtföljd av skivad jalapeños, dessa hamburgare är en liten steakhouse, en liten hawaiisk semester och mycket utsökt.

(Bildkredit: Coco Morante)

Ananas är en perfekt toppare för hamburgare – skivad frukt är bara rätt omkrets till lager på en bulle. Medan många recept kräver en burk ananasringar (och det är säkert ett enkelt sätt att gå), är smaken och konsistensen av färsk grillad ananas mycket överlägsen. Om du aldrig har klippt en ananas före, kolla in en av våra enkla metoder:

Ananas Tips från Kitchn

 • Hur man skär upp en hel ananas
 • Hur man skär en ananas på det vackraste sättet

(Bildkredit: Coco Morante)

När du har prepped din ananas och andra toppings, är det dags att göra glasyren. Denna 4-ingrediens, whisky-spiked version kunde inte vara enklare. Simmerad på spisen i några minuter är den snygga, glansiga glasyren perfekt för borstning på både ananas och hamburgarna för mycket bra smak. Du behöver inte ens vanliga burger kryddor; bara borsta lite glasyr på bullen och du är bra att gå.

(Bildkredit: Coco Morante)

Jag älskar parning av söt glasyr och kryddig jalapeños, men gärna lämna dem eller tappa paprikan om du inte är upptagen för värme. Alternativt kan du dubbla upp på kryddan genom att omröra en sked av chili pasta eller sriracha i din whisky glasyr.

Ananasborgare med Whiskyglas

Serverar 4

 • 1/2 kopp

  aprikos sylt

 • 2 matskedar

  bourbon whisky

 • 2 matskedar

  honung

 • 2 matskedar

  citron juice

 • 1

  ananas, skalad, skuren i 1/3-tum tjocka rundor, och kärnan avlägsnades

 • 1 pund

  85% magert köttfärs, uppdelat i 4 patties

 • Salt och peppar

 • 4

  hamburgare bullar

 • 2 koppar

  strimlad isbergsalat (ca 4 stora löv)

 • 1

  medium rödlök, skivad i ringar

 • 1

  jalapeño peppar, skivad i tunna ringar

Om du kommer att laga mat utomhus, förbered din grill för hög värmekokning. Alternativt kan du göra detta recept inomhus, laga burgare och ananas på spisen med en grillpanna eller gjutjärnspanna över medelhög värme.

För att göra bourbonglasyren, vispa ihop sylt, whisky, honung och citronsaft i en liten kastrull över medelvärme. Koka upp och låt sedan koka i fem minuter tills såsen är något tjockare. Avlägsna från värme.

Borsta varje skiva ananas med ett tunt skikt av bourbonglasyren. Placera på grillen och låt koka tills grillmärken visas, cirka fem minuter på varje sida. Överför till en tallrik och lägg åt sidan.

Strax före grillning av hamburgarna, krydda pattiesna på båda sidor med salt och peppar. Placera hamburgarna på grillen över direkt värme och koka tills de sitter med grillmärken på varje sida och rosa i mitten, cirka fem minuter per sida (eller till önskad skenhet). Under sista minuten av matlagningen borstar du toppen av burgarna med bourbonglasyr.

För att servera, placera de öppna hamburgerbunkarna på serveringsplattor. Placera en 1/2-kopp strimlad sallad och några skivor rödlök på bunktopparna. Borsta ett tunt lager av glasyr på bottenbullarna och skjut sedan ananasskivan och burger på varje bottenbulle. Garnera hamburgarna med några skivor jalapeño och servera.