Recept: Grillade kronärtskockor

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

Jag har varit i Los Angeles i en vecka och vi har redan grillat kronärtskockor tre gånger. Medan jorden i min nacke i skogen tillbaka öster fortfarande snurrar genom sin vinterslumring, är jordbruket fullt ut här. Med tanke på det varma vädret bestämde vi oss för att grilla så mycket som möjligt så att vi har klivit av “chokes on the grill”. Det ger en fin krispig konsistens till kanterna (tänk potatischips!) Och en rökig smak som du bara inte kan komma ut ur en kruka med kokande vatten.

(Bildkrediter: Sara Kate Gillingham)

Grillade kronärtskockor

Serverar 6 till 8

 • 3

  hela kronärtskockor

 • 1

  citron-

 • 1 matsked

  salt-

 • 1 matsked

  hela pepparkorn

 • 4 till 6 kryddnejlika

  vitlök

 • 3 matskedar

  olivolja

Om du använder en grill som måste startas före tid, förbered elden.

Fyll en lagerbehållare med vatten – tillräckligt djupt för att kronärtskockorna ska flyta helt och koka.

Trim ändarna av kronärtskockstammarna och skiv kronärtskockorna i halv längd. Ställ dem, skära ner sidan, på en tallrik eller skärbräda.

Sila citronen och reservera zest. Skiv citronen i hälften. Krossa vitlöket.

När vattnet kokar, kläm citronerna och släpp skenorna i vattnet. Tillsätt salt, peppar och vitlök. För försiktigt ner kronärtskockhalvorna i kokande vatten och sänk värmen för att simma. Koka tills löven drar bort när du försiktigt suger, 15 till 20 minuter, vänd kronärtskockorna över halvvägs.

Ta bort kronärtskockorna med tang och dränera på en handduk. När det är tillräckligt svalt att hantera, ta bort och släng den fuzzy choke och borsta den skurna sidan med olivolja. Placera dem skurna ner på grillen och koka ca 3 minuter tills grillmärken bildar.

Servera kronärtskockorna på en tallrik med smält smör eller aioli.