Recept: Grillade Kål kilar med kryddig Lim Dressing

(Bildkrediter: Tro Durand)

Har du kål? Bra. Gör detta recept. Det är väldigt enkelt; Det tar inte mer än några minuter. Ingen grill? Inga problem. Rosta kålen i stället och häll den här snygga, kryddiga, thailändsk-inspirerade dressingen överallt – dess garlickyjuice blötlägger in i den rostade värmen av kålen, rökiga brända kanter och lägger till en liten crunch.

Så här äter du kål, och bara kål, till middag, och anser dig själv glad att göra det. Det är hur jag känner för det, ändå.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Ja, rostat kål är verkligen sublim; det smälter ut funky kålen luktar och smakar och gör den här aggressiva grönsaken till något mjukt och sött.

Men grillning är ännu bättre! Det ger ännu mer rök och karaktär. Som om jag sa, om du inte har en grill, grilla du bara kålen eller bröd den. Hur som helst gör du det, se till att kanterna blir lite svarta och kålen värms igenom.

Klädseln kommer samman om bara en minut eller två; Det är en balanserad, thailändsk-inspirerad sås av lime, vitlök och salt.

Detta har varit min favorit lunch nyligen; Jag grillar kålen på kvällen och äter den i stora kilar, uppvärmd i mikrovågsugnen. Om du tjänar som sidovägg kan dina gäster blinka när du skovlar en hel kil kål på sina tallrikar, men det går mycket snabbare än du kanske tror. Jag serverade detta tillsammans med en stark lammrätt för några veckor sedan på ett middagssal, och mina gäster åt upp varje skrot.

(Bildkrediter: Tro Durand)


Grillade Kål Wedges med kryddig Lim Dressing

Serverar 8 som sidovägg

 • 1/4 kopp

  limejuice (från ca 3 limes)

 • 1/4 kopp

  extra virgin olivolja

 • 1 tesked

  fisksås (valfritt – lämna ut för vegetarisk eller vegansk maträtt)

 • 2 kryddnejlika

  vitlök, grovhackad

 • 1/4 kopp

  korianderblad

 • 1/2 tesked

  salt-

 • 1/2 tesked

  kajenn

 • 1/4 tesked

  socker

 • Lime kilar, att tjäna

 • 1 huvud

  grönkål

 • Grapeseed eller rapsolja

Värm en gas- eller kolgrill. Viska kalkarna, olivolja, fisksås, vitlök, koriander, salt, cayenne och socker i en liten chopper eller blender tills såsen är ljus orange och vitlöket pulveriseras. Avsätta.

Ta bort de lossaste, hårdaste yttre löven från kålen och skär i 8 jämnformade kilar. Ta inte bort stången eller inre kärnan. Lätt borsta kilarna med grapsolja eller rapsolja.

Placera kilen på grillen och locket. Koka i 5 till 7 minuter, eller tills kanterna på varje lager är svarta och kålen börjar mjukna. Vänd varje kil över, täck grillen och koka i ytterligare 5 till 7 minuter på andra sidan. Ta bort kålen när den börjar bli, men är fortfarande fast i mitten. (Detta kommer också att vara lite smakligt, jag gillar det ganska skarpt, men du kanske föredrar det mer.) Om det behövs, vrid värmen ner eller flytta kilarna till en svalare del av grillen så att de inte brinner inte Men var inte rädd för de svarta kanterna; du vill ha mycket grill och karaktär på kålen för att ge den rökig smak.

Ta kålen ur grillen och ordna kilarna på en tallrik. Häll dressingen över toppen och servera omedelbart, med kilkalk till garnering.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Relaterad: Lätt vinterrecept: rostad kål med bacon

(Bilder: Tro Durand)