Recept: Grain-Free Citron & Blueberry Scones

(Bildkredit: Gina Eykemans)

Jag kommer att släppa in dig på ett mycket verkligt och mycket besvärligt ögonblick i mitt livshistoria. Det handlar om att stå i mitten av bageriavsnittet på Whole Foods i Los Angeles, plocka upp bröd nybakat bröd och sniffa dem. Detta var i sig konstigt nog, men det faktum att brödhuffingen var kopplad med gråt gjorde det mer av ett skådespel. Jag vandrade över till konditorivaror och lutade muffins, scones och tårtor, tårar strömmar fortfarande försiktigt ner i kinderna. En av bagarna frågade mig om jag behövde hjälp. Jag försökte undvika ögonkontakt och muttered en artig, “Nej tack.”

Jag hade varit glutenfri i en vecka, och medan mina allergier och mage välkomnade förändringen såg mitt hjärta ett hål i det som behövde fyllas med löftet om bakverk. Oroa dig inte, historien blir mindre patetisk. Tips: Jag kommer helt och hållet att sluta gråta och baka dig scones.

(Bildkredit: Gina Eykemans)

De förpackade glutenfria bakverk som fanns tillgängliga vid den tiden var inte exakt vad jag skulle betrakta som ätbara. De har blivit bättre de senaste åren, men då arbetade jag inte med mycket. Jag fann mig själv köpa bröd risbröd som liknade tegelstenar. De var så täta och tunga att de kunde ha fördubblats som en slags mordvapen. Allvarligt bör de lägga till risbröd som ett vapen i Clue. Åh, nej … whodunnit? Det var Överste Senap, i köket, med en bröd risbröd. Tragisk.

Så, även om jag slutade vara den ledsna, lurande brödsniffeln hos min lokala mataffär (tack och lov), så visade jag mig att jag kanske måste räkna ut hur man gör mina egna godisar. Det var dags att sätta på mina stora tjejer och började lära sig att baka saker som inte smakade som papp.

(Bildkredit: Gina Eykemans)

Scones var en av de första saker jag någonsin lärt mig att baka, och de har alltid varit min favorit. Tillbaka på college var jag helt skyldig att köpa ett par scones från Starbucks och förvandla dem till en singeldam middag. Classy, ​​jag vet. Det finns bara något så tröstande om dem. Jag älskar crumb, och hur det flirter när du dunkar det i en kopp te. De är helt terapeutiska.

Jag har dabbled med en hel del glutenfria mjölkombinationer. Ibland använder jag en all-purpose glutenfri mjölblandning, eller jag använder en kombination av olika mjöl och tandkött. Nyligen har jag försökt min hand på helt kornfri bakning och har haft överraskande läckra resultat. När jag upptäckte mandelmjöl, som är väsentligen grundad mandel, var alla insatser avstängd. Det håller sakerna fuktiga och ljusa med en dekadent, smörig smak.

I detta recept använder jag en kombination av både mandelmjöl och kokosmjöl. Kokosmjöl är mycket absorberande och hjälper till att ge scones den perfekta smula konsistensen. Citron ger dem lite zing och blåbäret lägger till sugrörsjuka. Jag har till och med lagt i lite lugnande kamomillte som ger en subtil smak och doft till scones.

Den bästa delen? Jag har matat dessa kornfria scones till värdar av människor för brunch och de har aldrig gissat att de var glutenfria. Sconesna har helt enkelt försvunnit snabbt och producerat bara leenden. Och om du frågar mig, tar jag leenden och glada tummies över obehagliga passar av mataffärs tårar någon dag!

(Bildkredit: Gina Eykemans)


Grainfri Citron & Blueberry Scones

Gör 8 scones

 • 2 koppar

  mandelmål

 • 1 kopp

  kokosmjöl

 • 2 teskedar

  bakpulver

 • 1/4 tesked

  salt-

 • 1 tesked

  kanel

 • 1/2 tesked

  muskot

 • 1 väska

  kamille te (använd en tepåse med finmalt te, inte hela blommor)

 • 1

  häller matsked kokosnötolja i sitt fasta tillstånd

 • 1/2 kopp

  kokosnöt palm socker

 • Zest från 1 citron

 • 1 1/3 koppar

  osötad vaniljmandelmjölk (eller annan mjölk efter eget val – jag har använt kokosmjölk och mjölk med bra resultat)

 • 3/4 kopp

  färska blåbär

 • 2 teskedar

  turbinado socker, till toppen av scones

Förvärm ugnen till 400 ° F. Rikta ett bakplåt med pergamentpapper eller silpat och lägg åt sidan.

Kombinera mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, salt, kanel och nötkött i en blandningskål. Öppna påse med kamille te och lägg innehållet i påsen till de andra torra ingredienserna. Vispa ihop för att kombinera helt.

Tillsätt den kalla kokosnötoljan till de torra ingredienserna och arbeta in med fingrarna tills blandningen är något smulös.

I en mindre, separat skål, kombinera kokosnöt och citronskalan. Med rena fingrar, arbeta citronzest i sockret tills sockret är doftande och lite fuktigt. Vispa det här sockret i skålen med mandelmjölksblandningen tills den är helt kombinerad.

Tillsätt mjölken, och använd en spatel, blanda noggrant tills hela blandningen är jämnt fuktad. Din blandning kan fortfarande vara lite smula, och det är okej. Det kommer att samlas när du hanterar det lite mer.

Vik försiktigt in i blåbär. Se till att vara försiktig med dem, eller de kommer alla att brista

Överför degen till det pergamentfodrade bakplåten och forma det i en boll. Om din blandning fortfarande var smulig bör den komma ihop lite mer nu när du försiktigt trycker på bitarna tillsammans. När du har format en boll, tryck degen ner i en disk som är ungefär 10 till 12 tum i diameter och 1 tum tjock. Använd en kniv, skiv skivan i åtta jämn kilar, som en paj. Stänk toppen av scones med turbinado socker.

Baka scones tills de har brunat och blivit krispig och guldbrun på utsidan, men är fortfarande lite smuliga på insidan, 19 till 22 minuter.

Ta bort pannan från ugnen och låt sconesna svalna på bakplåten i flera minuter. Använd en spatel eller en kniv, dra segmenten från varandra. Servera och njut av!