Recept: Glaserade Apple Fritters

(Bildkrediter: Naomi Robinson)

Du borde noga gå vidare och planera den tre mil långa körningen, för att det inte förnekas det lätta kudde-mjuka konsistensen av en friterad munk – speciellt en som fylls med färska hösten äpplen.

(Bildkrediter: Naomi Robinson)

Ja, de är friterad. Jag bestämde mig för att gå emot den nuvarande matblogningstrenden för att baka munkar. Jag förstår hur, förutom kalorierna, är tanken på friterande lite skrämmande för några av er. Jag får det – kokande olja är lika med heta, smärtsamma brännskador. Ja, varit där (inte vara som jag och multi-task friterande med sociala medier!).

Tips för en bättre, enklare fritter

Eftersom det här inte är det kortaste receptet någonsin och det är lite mer avancerat delar jag några tips för att se till att saker rör sig smidigt för dig.

Jag börjar med äpplen: kärna, skal, och hugga dina äpplen och sänk dem sedan i iskallt vatten med 2 tsk citronsaft för att förhindra att de brinner. Skjut ner äpplen och placera ett stycke parchmentpapper ovanpå så att äpplen inte bobbar över vattnets yta. Du kan göra det här natten innan så äpplen är redo att gå när du är redo att steka.

Och här är en genväg för att prova degen: Sätt en ugnstermometer i ugnen och värm ugnen till 100 ° F och stäng sedan av den. Vänta tills ugnstermometern inuti läser 90 ° F och placera sedan din skål deg inuti. Jag använder den här metoden mycket på vintern när det är svårt att hitta varma fläckar i huset, plus det ökar provningen i recept så här. Om du använder denna metod, se till att du har en ugnstermometer och temperaturen i ugnen inte överstiger 90 ° F.

Nu för friteringen. Du vill göra ditt bästa och hålla oljan vid en stabil 360 ° F. Om det är för lågt kommer dina fritters att absorbera för mycket olja och bli kylda. för högt och ytorna kommer att sluta brinna eller sämre – verkar vara färdiga med en fin gyllene brunning medan insidan fortfarande är degig.

Några friteringsregler!

 • Använd rätt verktyg: (1) En friterande termometer är ett måste för att eliminera gissningsarbete, (2) Använd en spindel i asiatisk stil – inte tång – för att ta bort de färdiga fritterarna. Om du inte har en spindel, kommer en mycket bred slits sked också att fungera så att fritteren inte glider av och faller tillbaka i oljan med tillräckligt med sprut för att spruta din ömma hud.
 • Gör inte flera uppdrag. Se not ovan.
 • Minimera eventuella splash burns genom att vara försiktig och inte friterande shirtless (killar), eller i en tank top. Jag är seriös.
 • Börja bara steka en eller två fritters för att få ner det och skapa ett arbetsflöde. Dessutom justera eventuell timing som behövs för att se till att dina fritters kokas igenom.

Låter bra? Inte för rädd? Du borde inte vara – apple fritters väntar. Nu kan vi komma igång.


Glaserade Apple Fritters

Gör 12 fritters

 • För äpplepåfyllning:
 • 2 1/2 pounds

  (ca 5 hela) Granny Smith äpplen

 • 2 teskedar

  citron juice

 • 3 matskedar

  osaltat smör

 • 2 teskedar

  mald kanel

 • 1/4 kopp

  socker

 • 1/4 kopp

  äppelcidervinäger

 • För degen:
 • 1

  paket av aktiv torrjäst (2 1/4 teskedar)

 • 3 1/4 koppar

  oblekat allmjölksmjöl

 • 1/3 kopp

  socker

 • 1 tesked

  salt-

 • 1 tesked

  mald kanel

 • 1/2 kopp

  helmjölk

 • 2

  stora ägg, lätt slagna

 • 1/3 kopp

  osaltat smör mjukat

 • Vegetabilisk olja, för stekning

 • För glasyren:
 • 1 1/2 koppar

  florsocker

 • 3 till 4 matskedar

  mjölk

 • 1 tesked

  vanilj extrakt

Förbered äpplen: Kärna, skalla och hugga äpplen i små bitar. Dunk dem i iskallt vatten med 2 tesked citronsaft för att förhindra att de brinner. Skjut ner äpplen och placera ett stycke parchmentpapper ovanpå så att äpplen inte bobbar över vattnets yta. Lägg åt eller kyl i (i upp till 24 timmar) tills den är klar att användas.

Gör degen: Vispa ihop jäst, 3 koppar mjöl, socker, salt och kanel i skålen på en stativblandare. Med en degkrok och mixern på låg hastighet, blanda i mjölken, följt av ägget. Fortsätt blanda tills degen samlas i en boll runt degkroken, 2 till 4 minuter.

Fortsätt blanda degen och sätt i smöret en matsked vid tiden. Låt varje matsked smör kombinera i deg innan du lägger till en annan. Om degen börjar falla bort från degkroken, lägg till resterande 1/4 kopp mjöl 1 matsked åt gången tills degen kommer tillbaka ihop innan du lägger i nästa smörstycke.

Överför degen till en lätt oljad skål, vänd på kappa och täck med en ren kökshandduk. Låt degen stiga på en varm plats tills den fördubblas i storlek, 1 till 2 timmar.

Gör äpplefyllningen medan degen stiger: Värm smöret för att fylla i en stekpanna över medelhög värme tills smöret blir brun och luktar nutty. Töm äpplen och lägg dem till pannan med smöret. Strö över socker och kanel och koka tills det är ömt. Tillsätt i ättika och koka tills vätskan sänks med hälften. Lägg åt sidan för att kyla.

Montera fritterarna: Vrid degen ut på en mjölad yta. Rulla degen i en 1/2-tum tjock rektangel med hjälp av en rulle. Börja från slutet närmast din kropp, sprida 3/4 av äpplen över degen, sedan rulla upp den i ett långt rör.

Rotera nu röret av deg så att det är vinkelrätt mot kroppen. Placera röret något, skölj sedan de återstående äpplen över ytan. Rulla upp röret som en snigels skal – den färdiga degen kommer att se ut som en stor boll.

Rulla ut den äpplefyllda degkulan med en rullpinne till en 1/2-tjock rektangel. Vissa äpplen kan dyka upp – oroa dig inte om de gör det, bara sätt dem åt sidan och tryck dem tillbaka där du kan. Använd en bänkskrapa för att skära degen i 2 1/2-tums rutor för att göra 12 fritters. Använd din hand till och dra de fyra hörnen av varje ruta mot mitten. Återigen, oroa dig inte för att några äpplen faller ut eller om de utsätts. Knippa degen tillsammans om det behövs för att skapa en grov cirkel.

Placera de formade fritterarna på ett pergamentfodrat bakplåt och löst täck med plastfolie. Låt stiga i ca 30 minuter eller tills fritteren puffar och nästan dubbelt i storlek

Gör glasyren: Sifta det pulveriserade sockret i en medium skål. Rör i mjölken och vanilj tills den är jämn. Avsätta; värm i mikrovågsugnen i 10 sekunders sprängor om glasyren börjar härda.

Friterar friterna: Värm 6 till 7 tums olja till 360 ° F i en stor nederländsk ugn. Ställ in ett trådställ med pappershanddukar.

Sänk försiktigt 3 till 4 fritters i den heta oljan. Fritters kommer att flyta och inte sjunka. Stek på ena sidan i 30 till 60 sekunder eller tills det är guldbrunt, vrid sedan friteren och stek den andra sidan i 30 till 60 sekunder eller tills det är guldbrunt. Ta bort friter med en spindel eller slitssked och dränera på beredda trådstället. Upprepa med resterande fritters. (Mellan satser, se till att oljetemperaturen återgår till 360 ° F och ta bort eventuella flytande bitar av deg eller äpplen.)

Låt fritteren svalna något och borsta sedan glasyren på toppen. Servera omedelbart.